ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици део јединственог образовног система Републике Србије

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, изјавио је данас у Косовској Митровици да је Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици највећи развојни потенцијал у јужној српској покрајини.

Након округлог стола у Косовској Митровици који је одржан у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији Селаковић је оценио да је тај универзитет „инкубатор у којем се образује највећи број младих људи у том делу Србије, који су вољни, жељни да учествују у креирању своје будућности, решавању проблема који су наслеђени из прошлости“.

Навео је да је у Косовску Митровицу дошао први пут као студент 2005. године и оценио да се и Митровица у последњих пет година мења на боље.

Услови у којима ради Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Митровици су из дана у дан бољи. Нису још увек онакви какви желимо да буду, али ако не верујете ви дођите на Медицински факултет и видећете да је овде створено нешто што није постојало пре пет година и што је било ледина, казао је Селаковић.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владимир Џамић оценио је да је Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици био, јесте и биће део јединственог образовног система Републике Србије.

Он је истакао да је покретање унутрашњег дијалога храбар и државнички потез председника Републике Србије Александра Вучића и да је изузетно важно што се о перспективама високог образовања могло чути много квалитетних идеја од студената, који су будућност академске заједнице на Косову и Метохији.

 Учинићемо све да из године у годину услови за студирање на Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици буду све бољи и када је реч о простору и када је реч о кадровима. Желимо да млади људи остану на Косову и Метохији и да овде граде своју и будућност својих породица. Овај Универзитет је био, јесте и биће део јединственог образовног система Републике Србије, истакао је Џамић.

Он је позвао студенте да у свему што раде остану посвећени и најбољи, јер ће само марљивим радом успети да остваре све своје циљеве.

Loading