ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Упис деце у основну школу преко Портала еУправа почиње данас

Од данас је поново доступна услуга основних школа за упис деце на Порталу еУправа – еЗаказивање термина за упис и тестирање детета у ОШ. Родитељи на једноставан начин, захваљујући овој услузи, могу да закажу термин за упис и тестирање детета у основној школи којој територијално припадају. Прошле године је услугу еЗаказивања термина за упис у основну школу користило око 35.800 родитеља и овлашћених лица.

Термин у основној школи може да се закаже преко Портала еУправа или у директном контакту са школом, путем телефона или имејла. Одласком у основну школу у заказаном термину  родитељи завршавају све активности везане за упис, без потребе да доносе иједан папирни документ – извод из матичне књиге рођених, пријаву пребивалишта, уверење о похађању предшколског програма и доказ о обављеном лекарском прегледу детета, јер ће сви подаци бити прибављени по службеној дужности електронским путем. Изузетно, обавезно је донети у школу лекарско уверење уколико је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи.

Свака основна школа је у обавези да понуди термине за упис и тестирање у периоду од 1. априла па до 31. маја.

Први потпредседник Владе Србије  и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да је ова електронска услуга олакшала родитељима поступак уписа детета у први разред.

Упис ђака првака је важан догађај у свакој породици и зато је важно да родитељи могу да се посвете детету и да не буду оптерећени обиласком шалтера и прикупљањем документације“, рекао је министар Ружић.

Увођење еЗаказивања термина за упис и тестирање детета у основне школе захтевало је повезивање преко 1.200 основних школа, 150 домова здравља и базе података 4 министарства, односно повезивање скоро 30 различитих информационих система. Увођењем ове услуге још једном показујемо како је јавна управа постала успешан сервис грађана, како грађанима штедимо време, школама олакшавамо рад и унапређујемо транспарентност процеса уписивања првака”, изјавио је др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Родитељима је на Порталу еУправа на располагању и именик са контактима свих основних школа, као и контакт центар Министарства просвете, науке и технолошког развоја на броју телефона 011/7350557, а оператери су доступни радним данима од 8.00 до 15.00 часова.

Услугу еЗаказивање термина за упис успоставила је Канцеларија за ИТ и еУправу у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством здравља.

Свим будућим првацима и њиховим родитељима желимо срећан упис у први разред!

Како да упишете дете у школу електронски (кораци)

  • Уколико нисте, потребно је да будете регистрован корисник, односно да имате креиран налог на Порталу еУправа euprava.gov.rs, односно државном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs;
  • Детаљно упутство можете пронаћи овде;
  • Након успешне регистрације потребно је да се пријавите на Портал еУправа (упутство за пријаву);
  • Из менија одаберите Услуге > Образовање > еЗаказивање термина за упис, где можете прочитати детаљан опис те услуге;
  • Након покретања услуге еЗаказивање термина за упис одаберите опцију Подношење пријаве, изаберите школу у којој желите да закажете термин за тестирање ђака и упис и одаберите термин.
Loading