ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Упис прилагодити потребама тржишта рада

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић разговарао је данас са директорима средњих школа са подручја школских управа Зрењанин и Сомбор о упису у средње школе. На састанку у Зрењанину, министар Вербић је рекао да уписна политика мора да се прилагоди потребама тржишта рада и да држава мора више да уради на афирмацији образовних профила који воде директно у привреду.

„Држава не може више да толерише упис на оне профиле где имамо већину незапослених и где имамо огроман број на чекању за посао, огроман број оних

који одустају од школовања. Ми морамо да прилагодимо уписну политику потребама будућег тржишта рада“, рекао је министар Вербић.

Он је нагласио да „желимо да прилагодимо упис локалној средини, оно што је локалној средини потребно за бржи економски развој, то нам је основни критеријум и неће бити доношене одлуке на нивоу целе државе, нити одређене школе, већ на нивоу локалне заједнице, тако да она има највише користи“.

Министар је данас у Зрењанину посетио и Хемијско-прехрамбену и текстилну школу „Урош Предић“ која има мини-млекару и пекару где се ђаци уче пракси. Он је навео да се слаже са оценама многих да је срамота да постоје само два одељења столара у целој Србији: „Јесте срамота и то морамо исправити, тако што ћемо фаворизовати школе које имају директан пролаз ка тржишту рада“.

Министар Вербић је рекао да су ранијих година постојали велики притисци за отварање нових одељења у неким школама које су опште

и које омогућавају да се после тога упише неки од факултета, али да је то „луксуз који се више не може дозволити“.

„Морамо смањити број одељења у претерано популарним школама и повећати број одељења у оним школама које образују директно за тржиште рада“, рекао је министар наводећи да школа „Урош Предић“ успешно ради чак иако нема велику помоћ привреде.

Он је истакао да је намера да се направи школа у којој ће се представници привреде такмичити да буду партнери и помогну да школа заиста произведе потребан кадар.

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац рекао да је да се у том граду интензивно ради да се деца образују за профиле за које постоји реална потреба.

Loading