ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Употпуњена стална поставка Легата академика Николе Коке Јанковића у Крагујевцу

Стална поставка Легата академика Никола Коке Јанковића (1926-2017) у сарадњи са Факултетом инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу употпуњена је и посетиоцима се компјутерски генерисаном сликом и текстом презентује виртуелни сегмент поставке и приближава њен садржај.  

Иначе, у Легату Николе Коке Јанковића, у  децембру 2019. године свечано је отворена стална изложбена поставка која садржи дела које је уметник завештао свом родном граду и Универзитету у Крагујевцу.  Академик Јанковић завештао је, Уговором о поклону  свом родном граду и Универзитету у Крагујевцу своја уметничка дела (скулптуре и цртеже), ствари из свог београдског атељеа, укључујући и личну библиотеку.

У здању Легата које је, по уметниковој жељи, пројектовао архитекта Зоран Гагић, а реализацијом изложбене поставке под називом „Живети уметност“ руководила је Катарина Бабић, виши кустос – историчар уметности, у сарадњи са др Здравком Јоксимовићем, професором ФЛУ и Зораном Шефкушићем, кустосом САНУ. У згради Легата, вољом дародавца, смештене су и канцеларије Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу.

Изражавајући велико поштовање према свом редовном члану и у знак сарадње са Универзитетом у Крагујевцу, око 40 академика и запослених у САНУ присуствовало је свечаном отварању поставке. У име САНУ обратио се  академик Владимир Костић, председник САНУ, указујући да је отварање Легата у част великог уметника, професора, креатора и ствараоца знак виталности града Крагујевца и шанса да се Србија врати на пут нормалности.

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, указао је на значај Легата за град Крагујевац и развој самог Универзитета, истичући да Легат на јединствен начин симболизује и обједињује науку и културу са доброчинством, оданошћу свом завичају и националном бићу.

О лику и делу академика Николе Коке Јанковића говорили су академик Милан Лојаница, секретар Одељења ликовне и музичке уметности САНУ и Здравко Јоксимовић, некадашњи студент академика Николе Коке Јанковића, а сада професор на Академији ликовних уметности у Београду.

У име фамилије Јанковић, обратила се Мирјана Јанковић Мартиновић.

У музичком делу програма изведене су композиције Драгане Јовановић: Recuardos de Vals, Push Y Me, Aydes Virays Arno, у извођењу Саше Мирковића (виола) и Владимира Благојевића (хармоника).

Loading