ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Уручена прва уверења о квалификацијама стеченим кроз признавање претходног учења

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за средње образовање Милош Благојевић присуствовао је данас у Политехничкој школи у Суботици додели уверења кандидатима који су стекли квалификације кроз поступак признавања претходног учења.

Политехничка школа у Суботици издала је уверења тринаесторици запослених на Регионалној депонији у Суботици, који су знања и вештине уместо кроз формално образовање стекли кроз рад.

Политехничка школа у Суботици прва је школа у Србији у којој је могуће стећи квалификације кроз признавање претходног учења.

Благојевић је рекао да је у складу са Стратегијом образовања и циљевима целоживотног учења и образовања одраслих, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уз подршку ЕУ и Пројекта, донело Правилник којим се ближе уређује поступак признавања претходног учења.

Политехничка школа је прва ушла у цео поступак и учествовала у пилотирању. Данас смо дошли да се уверимо у резултате рада и доделимо прва уверења о оствареним компетенцијама“, додао је он.

Благојевић је истакао да је ово почетак једног важног процеса којим је регулисано признавање знања који су запослени стекли бавећи се својим послом, а то нису отварили кроз формално образовање.

У овом тренутку, 21 школа се спрема за овај поступак и очекујемо наставак и убрзање целог процеса“, истакао је Благојевић.

Признавање претходног учења представља могућност да се одраслима, који из различитих разлога нису завршили школовање, процене и признају знања и вештине стечене кроз обуке, животно и радно искуство и да се за тако призната знања добије уверење о стеченим компетенцијама, или сертификат којим се потврђује стечена квалификација. Реч је о доказивању знања које је већ стечено, а не о обукама. Овако стечена квалификација на тржишту рада изједначена је са оном стеченом кроз формално образовање. Цео поступак од пријаве кандидата до стицања сертификата требало би да траје највише 3 месеца.

Припреме за увођење поступка признавања претходног учења Министарство просвете, науке и технолошког развоја спровело је уз подршку пројекта „Развој интегрисаног система националних квалификација у Републици Србији“.

Уз подршку пројекта чију је реализацију финансирала Европска унија, припремљени су правилници, развијене процедуре и инструменти за оцењивање, припремљена неопходна документација и започето пилотирање кроз које је проверавано како предложена решења функционишу у пракси.

Према Закону о националном оквиру квалификација поступак признавања претходног учења за сада могу да спроводе само школе које су верификоване за ту активност.

Loading