ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Уручене стипендије „За жене у науци“

Стипендије „За жене у науци“ за 2018. годину додељене су данас Милици Сентић из Института за хемију, технологију и металургију у Београду, Мирјани Љубојевић са Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду и Мирјани Ћук са Природно-математичког факултета из Новог Сада.

Честитајући добитницама стипендије државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић рекао је да је био тежак задатак изабрати  награђене, јер је било доста изванредних кандидата.

На данашњој свечаности у Влади Србије у Београду Поповић је рекао да је циљ Министарства просвете, науке и технолошког развоја да се створе услови да млади научници и истраживачи остану да раде у Србији и додао да ће то бити обезбеђено кроз Закон о науци и истраживању.

Ово је тренутак када се дешавају врло крупне промене када је реч о финансирању науке у Републици Србије. У петак, 7. децембра је у Скупштини Србије усвојен Закон о Фонду за науку. У току је и јавна расправа о Закона о науци и истраживању, кровном закону, навео је Поповић.

Он је истакао да ће сви млади истраживачи моћи да конкуришу кроз пројекте Фонда за науку  и да склапају уговоре о раду са својим факултетима на период колико траје пројекти циклус.

Ми ћемо кроз јавни позив стимулисати младе истраживаће, односно руководиоце пројекта да анагажују младе истраживаче, јер ћемо ставити услов да бар три млада истраживача морају да буду на сваком пројекту. Све те  активности говоре да желимо да реорганизујемо наш систем да га направимо бољим и организованијим, казао је Поповић.

Према његовим речима, у Србији у појединим институтима ради око 90 одсто жена, а 52 одсто истраживача у Србији чине жене.

На свечаности је говорио и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић који је истакао да је врло важно промовисати предузетништво, пре свега иновационо предузетништво.

Он је оценио да је ова акција коју подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја нешто што заслужује велико поштовање и захвалио свима који су укључени у реализацију овог програма.

Генерална директорка Лореал Балкан и Лореал Адриа Балкан региона Бригит Штрелер подсетила је да се ове године обележава 20 година од глобалног програма „За жене у науци“.

Онa је додала да је локални програм стипендија „За жене у науци“ у Србији је покренут 2010. године у сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја, компаније Л’Орéал Балкан и Националне комисије за сарадњу са Унеском.

Од тада се сваке године талентованим и перспективним младим научницама у Србији додељују три стипендије, у износу од по пет хиљада евра, као вид подршке професионалном усавршавању и подстицаја да  наставе да се баве науком у Србији.

Председник Националне комисије за Унеско Горан Милашиновић подсетио је да Агенда 2030 одрживог развоја Уједињених нација, препознаје кључни значај науке у покретању иновација и промена.

Када је Лореал започео ову активност глобални удео жена у науци је био 11 одсто, а данас је  негде око 28 одсто. Дакле, трећина жена се бави науком. Мислимо да то и даље није довољно и да бављење жена науком треба стимулисати. Али резултат ове активности је видљив, казао је он.

Loading