ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Уручени дронови за ученике Чачка, Краљева и Крагујевца

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић уручио је данас у Основној школи „Мома Станојловић“ у Крагујевцу представницима основних школа 10 беспилотних летелица које ће ученици моћи да користе у редовној настави.

Дронови су набављени у оквиру пројекта за „Лепшу школу„ из донација Ротари клубова из Чачка, Краљева и Крагујевца у чијим школама ће бити и коришћени.

Ово је само један од корака који смо најавили и обећали. У следећој години биће још много тога новог. Имамо око 40 милиона динара у буџету за нове роботе-пчелице које користе деца у специјалним школама и вртићима. Уводимо информатику као обавезан предмет у основне школе. Управљање беспилотним летелицама представља једно од занимања будућности за које се очекује повећање потражње на тржишту, за шта је потребно припремати нове генерације, навео је министар Шарчевић.

Беспилотне летелице представљају један веома моћан алат који ученицима омогућава развој моторичких способности и усавршавање координације вида и покрета, док у индустрији налази примену у решавању широког спектра различитих проблема.

Он је дододао да ће се наставити са набавком дронова, рачунара и лаптопова за школе и за две године провера знања биће могућа дигитално. Дронови ће бити коришћени у реализацији наставе у оквиру предмета техника и технологија као и информатика и рачунарство.

За три године је много урађено за реформу образовања и у новој стратегији образовања за 2030. предвиђено је све што се ради у најразвијенијим земљама.

Додели дронова присуствовао је Гувернер Ротари дистрикта.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Ротари Дистрикта 2483 потписали су прошле године Меморандум за реализацију пројекта „За лепшу школу” у циљу опремања кабинета и учионица савременом опремом, стипендирања талентованих ђака, опремања ђачких кухиња, библиотека и фискултурних сала, уређивања школских дворишта и терена сходно потребама школа.

 

Loading