ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Уручени уговори за унапређење рада ученичких задруга у 32 основне школе

Министар просвете Бранко Ружић уручио је данас директорима 32 основне школе уговоре о додели средстава за опремање ученичких задруга и истакао да су се задруге показале као одличан механизам за јачање вештине предузетништва, другарства, али и да доприносе смањењу насиља међу вршњацима

Ружић је навео да је ове године за унапређење рада задруга издвојено 12 милиона динара, као и да је до сада Министарство просвете доделило укупно 45 милиона динара установама које су основале ученичке задруге.

„Министарство је ту да подржи и оснажи школе да унапређују образовно-васпитни рад, између осталог и кроз конкурсе и средства која из године у годину обезбеђујемо“, рекао је Ружић.

Он је додао да задруге ученицима дају могућност практичног и примењивог учења, што поспешује усвајање и трансфер знања и развој међупредметних компетенција.

У последње време, како је објаснио, у рад задруга све више се уводе и информационе технологије, кроз употребу на пример 3Д штампача и разних врста ласера.

“Кроз учешће ученика у секцијама задруга из области екологије, развија се и свест о важности очувања животне средине. Такође, сви прехрамбени производи које задругари направе у школској задрузи базирани су на здравој исхрани и налазе се у понуди школских кухиња“, рекао је Ружић.

Министар је нагласио да су ученичке задруге важан део образовно-васпитног рада, јер јачају мотивацију ученика и омогућавају да ученик своје слободно време проведе организовано, креативно и корисно.

Loading