ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Усаглашен Посебни колективни уговор за запослене у просвети

Одбор за преговоре о Посебном колективном уговору запослених у основним и средњим школама и домовима ученика који представљају четири репрезентативна синдиката просвете, сагласио се са текстом колективног уговора који је предложило Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Посебни колективни уговор биће потписан по пристизању мишљења релевантних владиних институција, што је уобичајена процедура. Подсећамо, израда новог колективног уговора је био један од важнијих захтева синдиката просветних радника који су започели законски штрајк.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић поздравио је постизање договора о Посебном колективном уговору.

Министар Вербић је изјавио да је положај просветних радника у Србији тежак и да је Влада Србије у потпуности сагласна да је оваква ситуација – у којој они који нам образују и васпитавају децу зарађују мање од републичког просека – у најмању руку неодржива и веома лоша за нашу будућност.

„Просветни радници нису имали повећање плате још од 2008. године, као што је то био случај са већином других професија од општег значаја, иако им је обећавано повећање коефицијента. У оваквој ситуацији сви у Влади Републике Србије трудимо се да што пре помогнемо просвети, да омогућимо да систем профункционише“, навео је министар Вербић.

Он је додао да је најбољи начин да се то уради кроз успостављање платних група и платних разреда, јер ће се само њиховим пажљивим увођењем трајно поправити положај наставника и учинити да он буде праведнији и реалнији наспрам обавеза и значаја који просветни радници имају за друштво.

Loading