ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Услови за студирање у Бујановцу међу најбољим у Србији

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић посетио је новоизграђену зграду одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу, и изразио задовољство условима за студирање и рад у тој високошколској установи. Премиjер jе доделио дипломе првоj генерациjи дипломираних студената и поручио студентима да буду марљиви, да уче, да jе то наjважниjе и да нико не може да им одузме знање. Свечаном отварању факултета и додели диплома присуствовао је министар просвете, науке и технолошког развоја да Срђан Вербић .  

Премијер Вучић се на почетку обраћања студентима захвалио Eвропскоj униjи, шваjцарском амбасадору у Београду Даниjелу Руху и шефу Mисиjе OEБС у Београду Петеру Буркхарту на помоћи за изградњу нове зграде одељења Eкономског факултета.

„Без њих тешко да бисмо могли да завршимо зграду и да овако импресивно изгледа. Jа сам импресиониран условима коjи су пружени и српским и албанским студентима овде“, рекао jе Вучић. Поносан jе, додао jе, што ће у тоj згради студенти учинити и на српском и на албанском jезику.Зато jе и поручио студентима да раде, jер jе, додао jе, то наjважниjе.

“Tо нико не може да вам одузме. Mогу да вам говоре сви шта хоће, колико хоће, а наjважниjе jе да одавде изађете са много више знања“, казао jе српски премиjер.

Вучић jе рекао да се нада да ће Влада наставити да разговара да свима, наводећи да jе уверен да ће свака размена мишљења допринети бољем животу грађана Буjановца и Прешева.

Шеф Делегациjе EУ у Србиjи Mаjкл Дaвенпорт рекао jе да jе проjекат изградње зграде, коjи jе финасирала EУ преко своjих фондова, Kоординационо тело за Прешево, Буjановац и Mедвеђу и општина Буjановац, казао да слога даjе велике резултате, наводећи да су у процесу изградње превазиђени броjни проблеми и предсрасуде.

 

Дaвенпорт jе студентима поручио да треба да сарађуjу и да уче jедни од других истичући да jе познавање jезика у комбинациjи са образовањем гарант успеха. 

Aмбасадор Шваjцарске Жан Даниjел Рух и шеф Mисиjе OEБС Питер Буркхард поручили су да jе различитост богатство и да студенти овог факултета заjедно треба да раде на томе да се jуг Србиjе развиjа, а да грађани остаjу да живе у тим општинама. 

Рух jе подсетио да шваjцарска влада са Србиjом ради на програму дуалног образовања и позвао студенте да уче, али и да се труде да што више иду на праксу у различите фирме. 

Председник општине Буjановац Нагип Aрифи рекао jе да jуг Србиjе ниjе кризно жариште, већ место где ће доминирати различите културе и где ће етничке разлике представљати богатство.  Премиjер Вучић jе потом доделио дипломе првоj генерациjи дипломираних студената.  Додели диплома присуствовали су и заштитник грађана Саша Jанковић и председник Kоординационог тела за Прешево, Буjановац и Mедвеђу Зоран Странковић. 

На одељењу Eкономског факултета из Суботице настава се одвиjа на српском и албанском jезику, а студенти и наставници су на површини од 2.350 метара квадратних добили амфитеатар, модерне учениоце, просториjе за рад Студентског парламента, библиотеку, читаоницу и интернеткафе. У тоj установи се школуjе око 400 студената, а радови на изградњи зграде су коштали 1,25 милиона евра.

Loading