ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Успешна сарадња са Јапаном у области образовања

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је данас са новоименованим амбасадором Јапана Њ.Е. Такахиком Кацуматом, коме је ово прва посета Министарству.
Министар је истакао да је сарадња Србије и Јапана у области образовања успешна и изразио наду да ће се та сарадња још више продубити и ојачати.

Министар Ружић је изнео чињенице у вези са учењем и неговањем јапанског језика у Србији и навео, да се осим у Филолошкој гимназији и Гимназији у Сремским Карловцима, јапански језик изучава и на Филолошком факултету у Београду. Осим учења јапанског језика, према речима министра Ружића и универзитети из Србије и Јапана имају добру сарадњу у виду размене студената, професора, као и обезбеђивања стипендија за студенте основних, мастер и докторских студија.

Сарадња у области науке и технологија између две земље, како је истакао министар, може се оснажити и мобилношћу истраживача, али због пандемије коронавируса у овом тренутку на другачији начини се врши размени информација и знања.

Министар Ружић се захвалио на донацијама коју Јапан и јапански народ пружа Србији на обнови образовно-васпитних установа.

Амбасадор Кацумата истакао је да је сарадња две земље нарочито богата и да је потенцијал за даље побољшање односа изразито велики и да две зеље имају конкретне идеје за даље унапређивање просветне и научне сарадње, како се би максимално искористио оквир дефинисан постојећим споразумима.

Loading