ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Успешно окончан завршни испит у основним школама

Полагањем теста из једног од пет понуђених предмета ученици осмог разреда су данас, у четвртак 20. јуна 2024. године завршили су полагање завршног испита и на тај начин завршили основношколско образовање.

Према пристиглим информацијама са терена и трећи дан завршног испита  протекао је регуларно и без икаквих проблема. За сада  са терена нема  информација које би указивале на одступања од прописаних процедура.

Највише ученика oпределило се за  тест из географије, а понуђени су и  – историја, биологија, хемија и физика.

Испиту из предмета по избору ученика приступило је 99,62 одсто одсто ученика, односно 64429 од укупно 64.674 пријављених.

Током јучерашњег дана, у сва 33 скенинг центра  све је протекло по плану и успешно.

Завршено је прегледање тестова из српског језика и књижевности и тестова на матерњем језику. Прелиминарни резултати показали су континуитет знања ученика. Просечно постигнуће на тесту из српског језика износи 11,55 поена, што је више у односу на претходну годину када је просечно постигнуће на том тесту било 10,74 поена.

Када је реч о тестовима на матерњем језику просечно постигнуће ученика је 11, 56 поена.

Просек на тесту из бугарског језика је 8,33 поена, на албанском 12,37, на  босанском 11,82, на мађарском 11,67 поена, на румунском 9,21, на русинском 13,67, на словачком 11,46, а на хрватском 10,41 поена.

Родитељи ће увид у прелиминарне резултате имати до суботе 22. јуна на нивоу школа и порталу Моја средња школа (www.mojasrednjaskola.gov.rs), а истог дана ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита. Коначни резултати биће објављени 25. јуна.

Листа опредељења за упис у средњу школу (листа жеља) моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа и непосредно у школи 26. и 27. јуна, док ће коначна листа опредељења (жеља) бити објављена 29. јуна.

Објављивање коначних резултата расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама биће 2. јула 2024. године.

Упис  у средње школе моћи и ове године да се обави потпуно електронским путем коришћењем наведеног портала Моја средња школа почев од 2. до 6. јула 2024. године.

Свим ученицима осмог разреда, полазницима функционалног основног образовања одраслих, наставницима и школама честитамо на успешно реализованом завршном испиту.

 

 

Loading