ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Успешно спроведен други пилот државне матуре

На радионици на којој су учествовали представници Министарства, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Завода за унапређивање образовања и васпитања, заједница школа и начелници свих школских управа, и представници пројекта ЕУ који нам пружа подршку у спровођењу Државне матуре разматрана је успешност реализације другог пилота државне матуре, одржаног од 5. до 8. априла 2022. године и предложена су решења за њено унапређење.

Друго пилотирање омогућило је детаљно сагледавање и процену готово целокупног процеса – од припреме испитних материјала, преко дистрибуције и обезбеђивања регуларности испита, до провере квалитета оцењивања и анализе повратних информација на нивоу школа и система. Учествовали су ученици четвртих разреда, овај пут из свих средњих школа из целе Србије. Циљ другог пилотирања, поред поменуте анализе, је и да се све школе припреме за увођење државне матуре која је планирана за 2024. годину.

Процедуре су, према мишљењу велике већине свих учесника, биле јасне, од поступка пријављивања, преко дистрибуције материјала до организације испита у школама. Између 94 и 100% учесника сматра да је све успешно реализовано. У наредном периоду биће измењени Правилник о програму опште и уметничке матуре и Правилник о програму стручне матуре и завршног испита, а у припреми су и ново Стручно упутство са свим прилозима за пробну матуру и еВодичи кроз матуру намењени наставницима и ученицима.

Испите у оквиру пилотирања су радили  ученици који ове године завршавају средњу школу, тако да та генерација неће учествовати у државној матури када буде уведена. Ученици су тестове радили без припреме, у току редовног наставног дана. Самим тим њихова мотивација није била висока. Иако резултати ученика ни овај пут нису били у фокусу, ипак су бољи него у октобру 2020. године, када је Државна матура пилотирана први пут.

Највећа постигнућа су на тестовима страних језика, где су гимназијалци освајали и до 64 %  поена у просеку, односно до 51 % поена ученици средњих стручних школа. Када је реч о осталим општеобразовним предметима, гимназијалци су најбоље урадили хемију (у просеку 51  % бодова), а ученици средњих стручних  школа историју (36 % бодова у просеку).

Тест из српског језика су, очекивано, најбоље урадили гимназијалци (у просеку освојили 47 % бодова), а доста гимназијалаца је тест решио са максималних 100 % поена, односно средњошколаца са 93 %. Иако су ученици у решавању задатака из математике били мање успешни (18 % бодова у просеку у гимназијама), било је доста гимназијалаца са укупним поеном од 97 %, односно средњошколаца са 81 %.

Генерација која ће полагати Државну матуру имаће две пробе, прву у мају 2023. године, а другу 2024. године, те ће имати прилику да провере своје знање које је потребно за полагање по новом систему.

 

Loading