ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Усвојен Закон о науци и истраживањима

Народна скупштина Републике Србије је на данашњем заседању усвојила Закон о науци и истраживањима.

Доношење овог кровног закона, после пуних 14 година од доношења претходног закона, је кључни корак у реформи система организације и финансирања науке. Овим законом се решава институционално финансирање истраживача, да не зависе, као до сада, од тога да ли су прошли на неком пројекту или не. И то је већ дуго захтев научне заједнице. Поред тога, Закон доноси низ важних новина.

Спроведена је веома отворена јавна расправа, са већим бројем званичних, али и незваничних трибина. Учесници у јавној расправи су били представници свих институција које су заинтересоване за предметну област. Предлоге, примедбе и сугестије на Нацрт закона о науци и истраживањима доставиле су бројне заинтересоване организације и појединци, како у оквиру академске заједнице, тако и ван ње. Велики број тих примедби прихватила је Радна група која је и урадила Нацрт закона.

Између осталог, системски и униформно је дефинисано ангажовање студената докторских студија у свим акредитованим научноистраживачким организацијама, и то како оних који су тренутно у систему, тако и оних који ће тек бити укључени у њега. Више од 1100 младих истраживача који су током претходне године укључени на текуће пројекте Министарства ће имати миран период финансирања од 5 година, под условом да испуњавају своје обавезе на докторским студијама. А сво то време ће моћи и да конкуришу на пројекте Фонда за науку. Предвиђени су и индивидуални грантови за докторанде, где они неће зависити од тога да ли је њихов ментор добио пројекат.

Током наредних месеци је предвиђена израда подзаконских аката. И тај посао ће бити рађен на транспарентан начин, уз учешће представника научне заједнице.

Подсећамо и да је у Народној скупштини почетком децембра 2018. усвојен Закон о Фонду за науку.

То је нов закон за нову институцију, каква постоји у скоро свим државама које имају развијену науку. Основна намера је да се комплетна процедура и управљање компетитивним пројектним позивима одвија преко Фонда за науку. У међувремену је изабран вд директор, Управни одбор, као и Научни савет Фонда.

Први позив за изврсне пројекте младих истраживача је расписан 21. јуна. И то по угледу на престижне позиве Европске комисије. Тај позив је намењен оним истраживачима који нису били у прилици да буду руководиоци пројеката у претходних скоро 10 година.

До краја године се могу очекивати бар још два позива. Током јесени ће бити припремљени и позиви који ће бити намењени свим истраживачима.

Loading