ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Усвојена Стратегија паметне специјализације до 2027. године

Влада Србије усвојила је данас Стратегију паметне специјализације од 2020. до 2027. године. Ова Стратегија представља важан инструмент за побољшање иновационог и истраживачког екосистема у Србији, као и за развој економије засноване на знању и иновацијама, наводи се у саопштењу Владе Србије. Kако се наводи, приоритетне области идентификоване кроз процес израде овог документа, а у којима наша земља остварује конкурентне предности и у које је потребно даље инвестирати су информационо-комуникационе технологије, храна за будућност, креативне индустрије, машине и производни процеси будућности.

Један од планова ове Стратегије је да и образовање буде усмерено на индустрије које доносе квалитетно плаћена висококвалификована радна места која доприносе већем и бржем расту компанија. Реч је о једној свеобухватној теми која умрежава факултете, ректорате, научно-технолошке паркове, кроз сарадњу науке и привреде, у циљу креирања високо стручних кадрова и развоја друштва заснованог на знању, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

ИТ индустрија је, подсећају надлежни, најбрже растућа привредна грана у нашој земљи која нуди потенцијал развоја сопствених софистицираних софтверских решења и услуга, захваљујући растућем броју технолошких старт апа, предузетничком духу и порасту интересовања младих за ИТ науке. Kада је у питању пољопривреда, истиче се да промена навика савремених потрошача условљава потражњу за висококвалитетним и разноврсним производима. Да би наши прехрамбени производи ушли на напредна тржишта, поручују из Владе, произвођачи морају да се окрену високо технолошкој и одрживој производњи али и производима додате вредности, попут органских…У области машина и производних процеса будућности домаћа привреда може да понуди компоненте за аутомобилску, железничку и авио-индустрију, уређаје за сагоревање на еко-френдли и одрживим горивима, паметне компоненте и алате. Развој креативне индустрије може да се очекује у области аудиовизуелне продукције, индустрије видео игара и паметне и активне амбалаже у којима је идентификован значајан потенцијал који треба искористити. Стратегија је настала у складу са најбољом европском праксом планирања, што значи да је заснована на опсежним анализама, које су имале за циљ да утврде чињенично стање и осветле проблеме које је потребно решити, каже се у саопштењу. Стратегија је, каже се у саопштењу, припремана током последње три године према методологији најбољих пракси земаља чланица ЕУ.

Србија је препозната као један од најбољих примера добре праксе у овом смислу од стране међународне заједнице, а наша земља је од стране УН-а одабрана као једна од пет пилот земаља за израду политике у области науке, технологије и иновација ради достизања циљева одрживог развоја, истакао је проф. др Виктор Недовић, помоћник министра и координатор израде Стратегије паметне специјализације.

Стратегију паметне специјализације Републике Србије за период 2020-2027. године можете погледати ОВДЕ.

Loading