ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Важна размена искустава о начину организовања науке и високог образовања

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја данас је одржан састанак са делегацијом из Хрватске на коме су размењена искуства о начину организације науке и високог образовања.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја професор доктор Владимир Поповић упознао је представнике Хрватске делегације да је у Србији у току реформа сектора науке и да се, између осталог, ради на формирању Фонда за науку

Предстоји нам кључни део који дефинише квалитет високог  образовања и финансирање. То је оно што нас очекује у наредном периоду. Сва искуства су добро дошла“, рекао је Поповић и додао да Министарству предстоји доношење више нових законских и подзаконских аката.

Директорка АЗВО (Агенције за знаност и високо образовање) из Хрватске Јасмина Хавранек  указала је да не треба просто копирати моделе других, већ оно што је применљиво на одређен систем.

Требало би заправо имати неки заједнички оквир али треба задржати и своје специфичности, казала је она.

Хавранек је казала  је први круг акредитације у Хрватској трајао пет година и да није био ни мало лак, али да је постојала политичка подршка,

Ствари морају бити јасне и транспаренте. Приступ морта бити једнак биоло да је реч о државним или приватним факултетима, навела је она.

Састанку су присуствовали и државна секретарка Ана Ланговић Милићевић, помоћник министра за високо образовање,Бојан Тубић и саветница министра Татјана Цветковски.

Loading