ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Велика пордшка Конфиндустрије Србије дуалном образовању у Јагодини

Помоћница министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић  присуствовала је у петак 16. новембра Дану отворених врата италијанске привреде у Јагодини.

Догађај је организовала Конфиндустрија Србија у сарадњи са градом Јагодином а под покровитељством Амбасаде Италије у Београду. Истог дана обележен је и Национални дан малих и средњих предузећа Италије.

Помоћница министра просвете оценила је да су овакви сусрети веома значајни и додала да теоријска знања ученика морају да добију своју сврху и функционалност.

Конфиндустрија броји више од 160 компанија. Све је више фирми које подржавају производњу за аутоиндустрију. Компанија Аунде (Аunde) је веома угледна и запошљава много младих људи. Теоријска знања морају да добију своју сврху и функционалност. Деца морају да знају да њихово знање вреди, а како ће сазнати, ако не дођу до реалног радног окружења?, рекла је онa.

Грујић је навела да је Дан отворених врата модел који долази из Италије и да италијанска привреда почива на малим и средњим предузећима.

Дакле, ми заједнички градимо наш национални модел, тако што сублимирамо нека наша, али и италијанска искуства. Ово је важно за нашу децу. Ми смо овде да бисмо их навели на промишљање да је битно да знање стичу на два места. Јако је важно опште теоријско образовање, али и њихов активан боравак у компанији, где они могу да буду учесници производног процеса. Важно је да тај фонд часова изуче у компанијама и да процену њиховог знања доносе две стране: школа и компанија која им је обезбедила успешну каријеру, виши ниво самопоуздања и самопоштовања, рекла је Грујић.

Конфиндустрија Србија, представништво конфедерације италијанске индустрије у Србији, основана је са циљем да буде адреса за све италијанске привреднике који у Србији траже пословне партнере и овај део Балкана препознају као интересантан за развој пословних активности.

Дан малих и средњих предузећа – PMI Day 2018 био је прилика за успостављање дијалога привреде, просвете и локалне заједнице, где су три компаније – Аunde, Andrea Confezioni и Vibac Balcani, отвориле врата својих фабрика ђацима три средње стручне школе из Јагодине, како би се упознали са светом производње, односима са запосленима и значајем креирања одговарајућег образовања за будуће запослене.

Компаније које су ђаци посетили, како је истакао амбасадор Италије у Србији, Карло Ло Кашо, који је такође присуствовао овом догађају, су изузетно добре и запошљавају укупно 1500 радника.

Захваљујући Конфиндустрији Србије, италијанском привредном Удружењу које групише значајан део италијанске компаније које овде раде, направили смо спону између наше привреде и образовног система и захваљујући тој конекцији, ђаци после завршених школа могу да нађу посао у нашим фирмама, навео је он.

Loading