ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Вербић, Хан и Мали посетили Пољопривредо-хемијску школу у Обреновцу

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић заједно са европским комесаром за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом и градоначелником Београда Синишом Малим посетили су средњу Пољопривредно-хемијску школу у Обреновцу, обновљену средствима ЕУ и отворили спортско такмичење ученика у одбојци и кошарци, где се у склопу обележавања Дана Европе одржавају турнири у одбојци и кошарци.

Церемонији су присуствовали директор владине Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић и други.

Пре почетка утакмице одржан је свечани дефиле ученика, а старт је означио комесар Хан подбацивањем лопте.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић је рекао да после прошлогодишњих поплава и обнове обреновачких школа, ђаци из те општине више не морају да гледају у Београд и друге градове како би наставили школовање, јер школовање у Обреновцу има светлу будућност.

„Данашња манифестација и спортско такмичење је најбољи могући маркетинг за школе у Обреновцу. Ђаци сада не морају да гледају пут Београда или ка другим дестинацијама како би могли да наставе своје школовање. Школовање у Обреновцу има светлу будућност“, поручио је Вербић.

Такмичари су спортисти из основних школа са подручја погођених поплавама и то из градова и општина који су били обухваћени интервенцијом ЕУ на санацији последица поплава. Пре почетка утакмице између тимова основних школа из Велике Плане и Ваљева, ученицима се обратио европски комесар који је рекао да није очекивао да ће након онога што је прошлог маја видео у Обреновцу сада видети град који цвета.

„Признајем да су ми кренуле сузе кад сам се сетио како смо прошле године пошли чамцем у обилазак поплављеног Обреновца, а сада видим шта је све могуће постићи кад се заједнички ради за бољу будућност“, рекао је Хан. Хан је изразио задовољство због тога што је Обреновац после катастрофалних поплава прошле године толико напредовао и подсетио да је ЕУ притекла у помоћ најбрже што је могла.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је овај град пре годину дана био град без будућности, а да је данас домаћин 320 ученика из целе Србије који учествују на спортским турнирима и славе Дан Европе.

Loading