ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Вербић: Заштитићемо Институт

На Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство који је у уторак, 27. јануара узурпиран од стране Веселина Сјеклоће, данас је ситуација нормализована, а сутра ујутро истраживачи ће се вратити уобичајеним активностима.

„Ситуација која се у уторак догодила на Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство врло је опасна. Ради се о нашој врхунској научноистраживачкој установи која се бави изузетно осетљивом и важном делатношћу, укључујући и молекуларно генетичке анализе за потребе грађана Србије и региона. Ради се између осталог о анализама за потребе пацијената који болују од ретких болести.

Ситуација је данас нормализована, а наш задатак је да заштитимо Институт и да не дозволимо да се понове слична дешавања којима су јуче били угрожени научни радници, њихов рад, функционисање Института, као и имовина Републике Србије, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић.

У сарадњи са Јавним правобранилаштвом, управа Института и Министарство су предузели све мере да се ова ситуација хитно разреши.

Према информацијама директоке Института др Јелене Беговић, у понедељак 26. јануара Веселин Сјеклоћа депоновао је потпис у Банца Интеса као законски заступник Института, на основу докумената о којима није обавештено нити надлежно Министарство просвете, науке и технолошког развоја, нити други правни субјекти у држави који су одговорни за рад Института.

У уторак 27. јануара око 9 часова, Сјеклоћа је са својим адвокатом и обезбеђењем ушао у обезбеђене просторије Института. И после вишеструких интервенција полиције он је одбио да напусти зграду Института.

У среду, 28. јануара на Институту више није било неовлашћених лица, а осетљиви биолошки материјали су били безбедни и под контролом.

У четвртак, 29. јануара биће одржана седница Управног одбора Института на којој ће присуствовати и функционери Министарства и чланови Ректорског колегијума Универзитета у Београду који ће одлучити о даљим мерама.

Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду водећа је научноистраживачка институција у Србији. Као део Универзитета у Београду, стручњаци Института учествују у образовању најталентованијег научног кадра у земљи и региону.

Тридесетогодишње искуство у фундаменталним и примењеним истраживањима потврђено је многобројним домаћим и међународним пројектима од стратешког значаја за Републику Србију. Институт је захваљујући државним пројектима које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја као и пројектима финансираним из фондова Европске уније у процесу развоја регионалног експертског центра за дијагностику и развој нових терапија за ретке болести. Успостављање овог центра је у фокусу како домаће, тако и светске јавности.

Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство је државни институт, саставни део Универзитета у Београду са више од 90 запослених од којих су већина доктори наука.

Више о Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и његовој историји сазнајте на сајту ове институције www.imgge.bg.ac.rs.

Loading