ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Вичек: Савремене обуке за васпитаче

Васпитачи у Србији проћи ће велики број обука и савремених курсева за усавршавање како би што лакше и ефикасније примењивали нове мере предвиђене реформом предшколског образовања и васпитања, истакла је државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек.

Вичек је на уводној конференцији Еразмус+ пројекта „KEY“ (Keep Educating Yourself) у Новом Саду објаснила да је његов циљ да оформи центре за целоживотно усавршавање васпитача.

Она је истакла значај сарадње са високошколским установама које реализују иницијално образовање васпитача, као што су и струковне школе – учеснице KEY пројекта.

Један од комплексних задатака пројекта ‘Инклузивно предшколско васпитање и образовање у оквиру реформе предшколства’ биће управо подршка унапређивању иницијалног образовања васпитача, рекла је Вичек.

Државна секретарка је додала да то значи укључивање Стандарда компетенција за професију васпитача у акредитационе критеријуме, као и укључивање у програм обуке васпитача садржаја који су у вези са новом концепцијом.

Вичек је представила и активности које Министарство просвете спроводи када је реч о реформи предшколског васпитања и образовања и подвукла да је доношење нових основа програма предшколског васпитања и образовања „један од значајних корака“.

Конзорцијум регионалног пројекта KEY чине Висока школа струковних студија за образовање васпитача Нови Сад – координатор пројекта, Висока школа струковних студија за васпитаче из Вршца, Висока школа струковних студија за васпитаче и пословне информатичаре из Сремске Митровице, Висока школа струковних студија за васпитаче из Крушевца, Висока школа струковних студија за образовање васпитача Пирот, Завод за унапређивање образовања и васпитања, Удружење васпитача Војводине и Савез удружења васпитача Србије.

Чине га и Универзитет из Подгорице, Завод за школство Црне Горе, ЈПУ Љубица Поповић из Подгорице, као и партнери из Европске уније Бирмингем Сити Универзитет, Педагошки факултети Универзитета у Марибору, РИС Разисковално изобразевално средишче Мурска Собота, Колеџ Етвеш Јожеф из Баје у Мађарској, Универзитет Де Вест Дин Темишвар, као и невладина организација „WEBin“ из Београда.

Детаљније информације о KEY пројекту можете да видите на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=B5VNWVHhWQs
Loading