ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Вичек: За правично окружење и добре услове за одрастање деце неопходна сарадња свих

Министарство просвете, науке и технолошког развоја организовало је онлајн сусрет „Интерсекторска сарадња у интересу све деце“ у оквиру Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања. Конференција је на једном месту окупила више од 100 представника локалних самоуправа.

Успешна сарадња која се тренутно на локалу реализује између образовних институција, локалне самоуправе, система социјале, система здравства и невладиних организација показује како је неопходан ангажман широког спектра заинтересованих страна како би се сваком детету обезбедило правично окружење и добри услови за одрастање“, истакла је државна секретарка Анамарија Вичек.

У оквиру треће компоненте Пројекта „Комуникација са породицама и децом из осетљивих друштвених група“, реализује се програм грантова, укупне вредности од 1,8 милиона евра кроз који су 34 локалне самоуправе добиле финансијску подршку, на основу израђених квалитетних предлога локалних пројеката који ће се спроводити током три године, са циљем да се успостави и ојајача партнерство локалних институција које треба да допринесе инклузивном предшколском васпитању и образовању.

Након годину и по дана реализације локалних пројеката адаптирано је и опремљено укупно 48 нових просторија за васпитно-образовни рад, преко 2500 деце за сада је или укључено у предшколски систем кроз полудневни свакодневни програм или похађа флексибилне програме (2-3 пута недељно) а преко 2300 родитеља је учествовало у радионицама о родитељству, раном развоју, излетима, спортским радионицама. Поред тога набављено је 8 возила за превоз деце и мобилних тимова, ојачана је сарадња 159 партнерских институција на локалном нивоу, а око 900 мушких чланова породица из осетљивих група учествовало је са децом у радионицама, едукацијама од стране центара за социјални рад и лекара из домова здравља, спортским активностима.

На овај начин направљен је корак даље у оквиру главног циља Пројекта који се односи на повећање доступности предшколских установа, правичност и једнаке могућности за учење и развој, подршку породицама за развој родитељских компетенција као и јачање капацитета институција ЈЛС за пружање услуга. Интезивном интерсекторском сарадњом у претходном периоду остварени су завидни резултати, а то се најбоље види на примеру општина и градова који су се већ на самом почетку издвојиле посвећеношћу, ефикасним и квалитетним радом локалних тимова.

До сада остварене резултате представили су Зрењанин, Шабац, Мерошина, Лесковац и Оџаци.

Loading