ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Више од три милиона евра за 14 иновативних пројеката

Финансијску подршку Европске уније у оквиру Програма сарадње науке и привреде добило је 14 иновативних пројеката у Србији. Пројекти, које су у оквиру јавног позива поднели конзорцијуми сачињених од приватних микро, малих и средњих предузећа, и јавних научноистраживачких организација регистрованих у Србији, прошли су евалуацију независне међународне експертске комисије Фонда за иновациону делатност и додељено им је финансирање од укупно 3 милиона евра.

На јавни позив пријављено је 96 пројеката из 25 градова из више од десет различитих индустријских области. Од тога је 74 задовољавало услове подобности, а у најужи избор ушло је њих 27. За финансирање су одабрани пројекти који имају способан тим, иновативни потенцијал, јасне развојне планове и довољно квалитета да се такмиче на међународном тржишту. Средства за пројекте су обезбеђена из претприступих фондова Европске уније у износу од 2,4 милиона евра, док је Министарство просвете, науке и технолошког развоја издвојило милион евра.

„Подршка коју Европска унија обезбеђује кроз Програм сарадње науке и привреде доприноси настојањима Министарства просвете, науке и технолошког развоја да подстакне развојне иновативне пројекте и комерцијализацију иновативних идеја које потичу из академске заједнице. Ово је први пут да заједнички пројекти привредника и научника у нашој земљи добијају не само институционалну већ и финансијску подршку државе. Развој иновација наш је стратешки циљ, и један од важних предуслова за јачање конкурентности наше привреде“, каже проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству.

Циљ програма је повезивање приватних предузећа и јавних научноистраживачких организација у Србији како би се заједничким развојним пројектима подстакао развој иновативних производа, услуга и технологија са тржишном применом.

 

„Веома смо задовољни када новац европских пореских обвезника можемо да уложимо у развој овако квалитетних иновативних пројеката. У сарадњи са Владом Републике Србије и Фондом за иновациону делатност, овим програмом настављамо да доприносимо изградњи иновативног предузетништва у Србији”, каже Штефен Худолин, шеф сектора у Делегацији Европске уније у Републици Србији. Списак награђених пројеката можете погледати овде

Loading