ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Високи комесар ОЕБС: Србија пример како држава треба да се опходи према својим националним мањинама

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је данас у Београду са високим комесаром ОЕБС за националне мањине Кајратом Абдрахмановом.

 Министар Ружић је том приликом истакао да је један од приоритета Министарства да се свој деци омогући квалитетно образовање, као и да је Србија посвећена унапређењу образовање националних мањина.

Циљ је да квалитетно образовање буде доступно сваком детету, али и да повећамо обухват деце на свим нивоима образовања, смањимо осипање осетљивих група из образовног система“, навео је министар.

Абдрахманов је похвалио напоре које Србија улаже када је реч о заштиту права националних мањина и оценио да је наша земља светли пример у региону и свету у овом пољу. Он је додао да ОЕБС и Србија партнерски сарађују на различитим пројектима и да се они одвијају врло успешно.

И у периоду ковида, подршка ОЕБС је била од великог значаја како за обуке наставника српског као нематерњег језика у школама у којима се настава реализује на једном од 8 мањинских језика, тако и за снимање часова овог предмета за наставу на даљину током пандемије“, навео је Ружић на састанку.

Саговорници су разматрали и организовање округлог стола на тему заштите права националних мањина, на коме би Србија могла да представи примере добре праксе посебно у области образовања.

 

Loading