ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Влада Србије донела је одлуку да се 3. и 4. мај установе као Дани сећања на жртве масовних убистава

Влада Србије донела је одлуку да се 3. и 4. мај установе као Дани сећања на жртве масовних убистава. Ова одлука је донета на предлог Министарства просвете, а на иницијативу Виктимолошког друштва Србије, коју је подржала Радна група за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникарˮ.

Одлуком, којом су 3. и 4. мај проглашени Данима сећања на жртве масовних убистава, подстиче се изградња културе сећања на страдале и шаље јасна порука да жртве не смеју бити заборављене, као и да овакви трагични догађаји не смеју да се понове.

Различите активности допринеле би подизању свести јавности, посебно младих о томе како спречити да се овако трагични догађаји понове.

Почев од школске 2024/2025. године Министарство просвете је у правилницима о календару образовно-васпитног рада основних и средњих школа утврдило обележавање Недеље сећања и заједништва, као неговање културе сећања и одавања почасти невиним жртвама – ученицима и младима, кроз примере добре праксе реализоване током школске године, развој и промоцију хуманости, емпатије, толеранције, поштовања и дијалога.

Loading