ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Влада Србије усвојила Стратегију научног и технолошког развоја Републике Србије

Стратегију научног и технолошког развоја Републике Србије за период од 2021. до 2025. године – „Моћ знања“,  усвојен је данас на седници Владе Србије.

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да ова Стратегија препознаје знање и науку као темељ будућег економског  напретка и развоја образовања.

Стратегија научног и технолошког развоја омогућава наставак започетих реформи у овој области и доноси мере које ће обезбедити неопходне услове за динамичан развој науке, истраживања и иновација“, рекао је Ружић.

Циљ Стратегије је да омогући да се кроз унапређење научно-технолошког и иновационог система убрза развој Србије, као и интеграција у европски истраживачки простор.

Предвиђено је додатно оснаживање научно-истраживачких институција и улагање у инфраструктуру, како би биле  препознатљиве на регионалном и европском нивоу  и способне да самостално решавају комплексне проблеме.

Стратегија предвиђа и веће улагање у појединце, нарочито у младе научнике. Циљ је да водећи истраживачи буду препознатљиви на светском нивоу, а да истраживачки тимови буду способни да учествују у компетитивним пројектима и стварају ново знање, технологије и радна места.

Предвиђена су и улагања у нове научно- технолошке паркове, центре изврсности и  институте.

У изради Стратегије и консултацијама учествовали су представници Српске академије наука и уметности, Националног савета за научни и технолошки развој, Заједнице института Србије, Конференције универзитета Србије, Фонда за науку Републике Србије, Фонда за иновациону делатност, Центра за промоцију науке, Научно – технолошког парка Београд и други угледни научници.

Саставни део ове Стратегије је и Акциони план за њену примену за трогодишњи период од 2021. до 2023. године.

Loading