ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Вршац важан центар за школовање кадрова у ваздухопловству

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обишли су данас Тренинг центар Ваздухопловне академије у Вршцу, који је у процесу реконструкције, а у коме ће се школовати сви потребни кадрова из области ваздухопловства.

Током обиласка истакнут је значај Ваздухопловне академије у Београду и Вршцу за обуку и школовање кадрова за потребе наше земље али и тржишта у Европи и у свету. До сада је у ове образовне институције инвестирано, 12, 7 милиона евра, док ће предстојећа улагања бити већа од 65 милиона евра.

Министар  Ружић истакао је да ће сви студенти који буду завршили школовање у овој образовној установи имати извесност у погледу запошљавања, а да ће кроз модел дуалног образовања стицати знања у реномираним компанијама – „Ер Србија“, „MTU“, SMATSA.

Он је навео да су оснивање ове академије у мају и Тренинг центра пре годину дана, били пионирски кораци у смислу обезбеђивања дуалног образовања не само на нивоу средње стручног образовања, већ и на нивоу високог образовања.

Ружић је указао и на чињеницу да данас у првој генерацији има 72 студента, што говори у прилог томе да ће систем функционисати на најбољи начин и да ће то бити један од најпрестижнијих тренинг центара не само у региону, већ и у Европи.

Први потпредседник Владе је навео податак да је цена обуке за пилоте у Шпанији 100.000 евра, у Пољској 72.000, а да ће у нашој земљи обука коштати више од 50.000 евра.

Ружић је је рекао да ће овај Тренинг центар бити један од 12 тренинг центара дуалног образовања у различитим подручјима рада и делатности, где ће бити студенти моћи да овладају потребним знањима и вештинама сходно својим афинитетима и да се интегришу у привредни систем.

Председница Владе Србије Ана Брнабић имала је прилику да види како ће Тренинг центар изгледати након реконструкције, а потом је обишла и постојеће нфраструктурне објеке, писте за полетање и слетање авиона.

Ми гледамо на Вршац као на место које ће се конкурентно позиционирати у овој области, тако да услиши и европске и светске потребе. То је град вина и фармацеутске индустрије, али и ваздухопловства, а ова академија је један од његових симбола“, нагласила је она.

Брнабић је додала да је упозната са тим колико су и грађани Вршца, али и сви у овом делу Србије, били незадовољни када је 2011. године Ваздухопловна академија угашена и напуштена, као и толико фабрика по Србији.

Премијерка је, наводећи да су сада нова времена, подсетила на то да се данас у тој академији школују наши, али у првој генерацији и кадрови из региона, за сада студенти из Црне Горе и Северне Македоније.

Председница Владе је изразила наду да ће многи од њих и након студија остати у Србији, јер је потреба за тим радним местима велика и то од како је у нашу земљу дошла реномирана немачка компанија МТУ, која ће нудити добро плаћена радна места.

До краја године ће, како је истакла, бити расписана јавна набавка за још два авиона, један хеликоптер и за додатне симулаторе, чиме се ствара прави европски центар изврсности у Вршцу, који се надовезује на оно што се ради у Београду.

На овај начин Вршац поново враћамо у центар Србије и овог дела Европе као образовни центар, истакла је она и у том смислу изразила очекивање да ће за две-три године тај град врвети од страних студената, чиме ће добити још једну перспективу.

Директор Ваздухопловне академије у Вршцу Горан Цвијовић појаснио је да се укупна инвестиција односи на опремање и реконструкцију инфраструктурних објеката Тренинг центра и дела Тренинг центра у Београду.

Прво ће, како је прецизирао, бити реализована реконструкција смештајног капацитета за студенте, капацитета за исхрану, али и набавка неопходних авиона – два двомоторна авиона, један једномоторни хеликоптер и симулатор за Ербас А320.

То нам је важно јер нећемо да радимо само основне обуке, него покушавамо да развијамо тренинг центар тако да имамо обуку од почетне до обуке за одређени тип авиона. Концепирамо Тренинг центар пре свега према потребама националне авио-компаније, али и према потребама тржишта како у Европи, тако и у свету“, навео је он.

 

 

Loading