ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Вртићу “Чуперак” из Сремске Митровице додељено ново возило

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, др Милан Пашић, посетио је Сремску Митровицу заједно са координаторком пројекта Пројекат „Инклузија деце у раном развоју” Сањом Штрбац-Мусмар и градоначелницом Сремске Митровице Светланом Миловановић и том приликом обишао новоизграђени објекат „Чуперак“ у Лаћарку, и уручио кључеве аутомобила који ће служити теренским посетама и обиласку породица од стране мобилног интерресорног тима.

Захваљујући средствима Грант програма у оквиру  пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање, Град Сремска Митровица је у пројекту Министарства просвете, науке и технолошког развоја који финансира Светска банка, од 2019. године. Планирано је да се пројекат заврши 2022. године, а тиче се деце у предшколским установама, деце у инклузивном најранијем периоду.

Све похвале за Град Сремску Митровицу на проактивности, на жељи да ову област унапреди, а данас смо имали прилику да им уручимо донацију, возило које им је неопходно за мобилност на нивоу и Мачванске Митровице и села у близини како би се радила едукација родитеља и како би се укључила деца из осетљивих друштвених група и максимално развијали њихови потенцијали и капацитети“, рекао је Пашић.

Помоћник је и додао да верује  да је ово значајан корак у унапређењу предшколства и да ће на овај начин више деце и родитеља бити укључено и  едуковано.

Само кроз овај пројекат је милион и 800 хиљада евра издвојило Министарство просвете и захваљујући Светској банци обезбедило за 40 локалних самоуправа, које могу да аплицирају у зависности од потреба које имају и искористе те капацитете”, истакао је Пашић

Градоначелница  Светлана Миловановић је нагласила да се  пројекат тиче деце у предшколским установама, у инклузивном најранијем периоду те да су обухваћена деца ромске популације и деца којима је потребна помоћ у овом облику.

У Граду Сремска Митровица, обухваћени су вртићи у Лаћарку и Мачванској Митровици, јер је тамо највише ромске популације и деце којима је потребна помоћ у овом облику. Пројекат ће се радити у три фазе, а из гранта који је добијен купљен је један аутомобил који ће помоћи у спровођењу пројекта, јер омогућава доступност стручних лица онима којима је помоћ потребна. Бићемо у могућности да дођемо до свих удаљених места у нашој општини. То је наш циљ, да будемо доступни и пружамо помоћ коме је неопходна“, рекла је Миловановић и  додала да су  заједно у овом пројекту из 2019. године поред Града Сремска Митровица су и Дом здравља Сремска Митровица, Предшколска установа „Пчелица”, Центар за социјални рад „Сава”, Удружење грађана „Парно Роморо” и Центар за економско унапређење Рома.

Пројекат „Инклузија деце у раном развоју” се састоји из 3 компоненте: а то су Мобилна школа родитељства у селима и приградским насељима, диверсификовани програми за децу од 3 – 6,5 година у местима Мачванска Митровица и Лаћарак као и рад са родитељима. Град Сремска Митровица је носилац пројекта, а укључени су партнери који су пројекат учинили инклузивним и свеобухватним.

Инклузивни Програми усмерени на негу и стимулацију деце у најранијем детињству и основ су напретка, а посебно су важни за децу која долазе из недовољно подстицајних породичних окружења.  

 

 

Loading