ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Вуковић: Протоколом о поступању у одговору на насиље, злостављање и занемаривање прописане су процедуре поступања школа

Правилником o протоколу поступања у одговору на насиље, злостављање и занемаривање прописане су процедуре поступања школа у случају сумње или сазнања о свим облицима насиља, злостављања и занемаривања, рекла је шеф Одсека за људска и мањинска права у образовању Снежана Вуковић.

Она је прецизирала да су тим Правилником детаљно прописане превентивне и интервентне активности, услови и начини за процену ризика, начини превенције и заштите, као и праћење ефеката предузетих мера и активности.

Све школе у Србији дужне су да поступају у складу са тим документом. Осим тога, свака школа има Тим за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања,  који планира превентивне активности на нивоу установе и обавезно се укључује у решавање ситуација насиља на 2. и 3. нивоу. Психолози и педагози који раде у школама обавезни су  чланови Тима за заштиту  и стручни за пружање подршке наставницима, родитељима и ученицима, али се баве и превентивним радом у школи“, навела је Вуковић.

Она је истакла да вршњачко насиље  представља комплексан феномен.

Према степену, учесталости, трајању, узрасту учесника, последицама које носи насиље се може поделити на три нивоа. Ова подела обухвата све насилне ситуације како би се на сваку пружио адекватан одговор васпитно-образовне установе. У случајевима када школа не може да реагује јер се нешто дешавало изван ње требало би да реагују полиција и центри за социјални рад“, додала је она.

Loading