ЋИРИЛИЦА | LATINICA

За годину дана 44.000 регистрованих корисника Националне платформе за борбу против насиља „Чувам те“

Главна улога платформе „Чувам те“ јесте да на једном месту интегрише све потребне аспекте темељне превенције и алате за сузбијање насиља у школама, поручено је данас на Конференцији “Чувам те”.

Платформа на једном месту представља ученицима, родитељима и наставницима све предузете мере, доступне програме, активности и актуелности, али и кроз едукативни део подиже ниво знања и информисаности о овој теми. Дугорочни циљ пројекта, поред превенције вршњачког насиља, јесте побољшање комуникације, како у вршњачким групама, тако и у каснијем животу, са идејом да се од најранијег узраста ради на томе да свако дете одрасте у здравог и функционалног члана нашег друштва.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је значај заједничког рада свих институција на превенцији и реаговању на насиље и нагласила да Влада Србије има нулту толеранцију према вршњачком насиљу, насиљу у школама, а посебно према било каквој врсти насиља над просветним радницима.

Надамо се да ће ова платформа омогућити централизацију овог сложеног проблема, системски приступ превенцији, интеграцију кључних актера (деца, наставници, родитељи) и то кроз квалитетни едукативни онлајн канал. На овој платформи родитељи, ученици и наставници могу наћи на једном месту све информације које се тичу врсте насиља и поступања у различитим ситуацијама, а обједињују све наше ресоре – Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство унутрашњих послова, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство за бригу о породици и демографију, као и Министарство здравља. Сви они су активно укључени у реализацију садржаја ове платформе” истакла је премијерка Србије.

Она је најавила да је следећи важан корак онлајн пријава насиља, што ће омогућити грађанима да у сваком тренутку могу да пријаве насиље које укључује децу, али и да они лично прате ток и решавање своје пријаве. Тиме ћемо добити једну потпуно нову димензију борбе против вршњачког насиља, сигурније окружење за наше најмлађе суграђане и много квалитетније услове рада за наше просветаре.

Премијерка је рекла да је за годину дана обукама на платформи „Чувам те“ приступило преко 44.000 регистрованих корисника, а покренут је пилот пројекат у коме учествује 12 основних и 12 средњих школа у коме ће се претити ефекти рада родитеља и наставника на платформи.

Државна секретарка Анамарија Вичек истакла је да Министарство просвете, науке и технолошког развоја има развијен систем превенције и реаговање на насиље који подразумева и превентивне активности, али и јасне процедура када се деси ситуација насиља у школи.

Овако успостављен систем захтева рад стручних тимова школе са децом, укључивање родитеља, али и других инситуција које су надлежне и могу да допринесу борби протви насиља”, истакла је она.

Државна секретарка Вичек је рекла да је највећи значај платформе “Чувам те” у томе што је она релевантан извор за информисање у циљу порепознавања свих облика насиља, а њено даље унапређивање омогућиће бољу сарадњу и реаговање на ситуације насиља у школама.

Loading