ЋИРИЛИЦА | LATINICA

За основне школе у Србији 670 дронова

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић присуствовао је данас у ОШ „20. октобар“ у Новом Београду подели 670 беспилотних летелица, односно, дронова за основне школе који су намењени учењу програмских језика скреч и пајтон у оквиру наставе информатике у петом и шестом разреду.                                                                          

Министар Ружић је истакао да је дигитализација континуирани процес који се у Србији спроводи уз велику подршку председнице Владе.

Дигитализација и увођење информационих технологија у образовно-васпитни систем је такође веома важан пут за све нас, од унапређења прописа, инфраструктуре до обука и претходна година нам је показала колико је претходно начињен труд допринео да имамо замену за непосредну наставу у време пандемије“, казао је он.

Према његовим речима, веома је важно да се дигитална писменост развија код најмлађих и због тога је у први и други разред основне школе и уведен  предмет Дигитални свет, док је од петог разреда Информатика и рачунарство обавезан предмет.

Изузетно је важно да се деца што раније заинтересују за програмирање. Иначе, приликом решавања задатака из области програмирања дронова развијају се и међупредметне компетенције и ученици користе знања и из математике, физике и енглеског језика“, навео је Ружић и додао да је усавршавање наставника од непроцењивог значаја и да се континуирано реализују обуке у циљу подизања дигиталних компетенција наставника.

Данас је потписан и уговор о донацији беспилотних летелица основним школама у Србији. Реч је о наставку акције „За лепшу школу“ која се спроводи на основу раније потписаног Меморандума о сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Ротари клубова у Србији. Сакупљено је 117.200 долара и набављено 670 дронова за основне школе у Србији. Пројекат су финансијски помогли Ротари Фондација и ротаријанци из САД, Немачке, Аустралије, Словеније, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије.

Loading