ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Припремљен План интервенције у кризи за Основну школу „Владислав Рибникар“, као и подршка свим школама у Србији

Министарство просвете, Министарство здравља, УНИЦЕФ, Тим за психолошке кризне интервенције у заједници, Филозофски факултет, Друштво психолога Србије, Школски тим за кризне ситуације и запослени у Основној школи „Владислав Рибникар“ припремили су План интервенције у кризи. План предвиђа организовано пружање стручне индивидуалне и групне подршке запосленима, деци и родитељима, организован повратак и припрему деце за повратак у школу.

Организована стручна, индивидуална и групна подршка, почела је јуче и у наредном периоду пружаће је психијатри и психолози из Инстутута за ментално здравље, Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије, Друштва психолога у терминима који ће бити достављени родитељима.

Формиран је Школски тим за кризне интервенције који ће организовати повратак ученика у школу и информисаће родитеље о детаљима путем редовних канала комуникације. У циљу припреме ученика за повратак на наставу биће одржани састанци Савета родитеља, Наставничког већа и родитељски састанци са родитељима ученика из одељења која су била најдиректније нападнута.

Ученици ће се на наставу вратити следеће недеље, по циклусима, почевши од среде, 10. маја. За ученике од првог до четвртог разреда биће организован прихват, односно продужени боравак од понедељка 8. маја и сваког наредног дана.

План активности ће се усклађивати са потребама током недеље, а Министарство просвете и Министарство здравља ће пружати саветодавну и стручну подршку школи.

Стручна подршка биће пружена и у музичким школама и балетској школи које су похађали трагично настрадали ученици, као и у школама у Смедереву и Младеновцу, где ће бити формирани Школски кризни тимови и обезбеђена стручна психолошка подршка за ученике, запослене и родитеље.

Такође, министар просвете Бранко Ружић и министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић договорили су да ће се локални савети за безбедност, у које су укључени сви државни ресори и јавне службе на локалном нивоу, ангажовати око подршке ученицима, њиховим родитељима, запосленима и у свим школама у Србији, јер без обзира на то што многа деца нису била укључена у сам догађај, већ су имала сазнања, могу показати неке реакције на трауматски догађај, што захтева подршку заједнице.

Министарство просвете и Основна школа „Владислав Рибикар“ моле медије за разумевање и подршку како би ученицима који су преживели овако тешку трауму сви заједно омогућили простор за миран повратак у њихову школу и опоравак.

 

Loading