ЋИРИЛИЦА | LATINICA

За подршку образовању на Косову и Метохији прикупљено скоро девет милиона динара

Донаторско вече за Косово и Метохију на коме је прикупљено скоро девет милиона динара за подршку образовном систему  у јужној српској покрајини одржано је синоћ у Београду у хотелу Палас.

Прикупљена средства биће равномерно распоређена на целој територији Косова и Метохије према анализи коју је Министарство већ урадило у образовним установама, у складу са прикупљеним средствима.

Министар просвете Младен Шарчевић захвалио се привредницима који су се одазвали позиву Министарства просвете али и људима у Mинистарству јер су у кратком временском року успели да организују овај скуп.

Он је подсетио да је, када је преузео функцију, најавио да ће мисија образовања почети са Косова и Метохије, као и да ће свака реформа обухватити и просторе јужне српске покрајине на којима живе Срби.

То је пре свега наша морална, законска, чак и међународна обавеза. Међународном резолуцијом то је нама припало и ту немамо са ким да се ценкамо. То је и обавеза, као што је и обавеза да ће свака установа на КиМ морати да буде квалитетна, као што ће морати бити квалитетна и у централној Србији, казао је Шарчевић.

Министар просвете je навео и да ће у образованим установама на КиМ бити уведени електронски дневници и дигитализован систем, обучени директори и професори а да ће и приштински Универзитет бити „подигнут на ноге“.

Шарчевић је оценио да су просветни радници, ђаци и студенти на Косову и Метохији жељни развоја, квалитетне наставе, као и да им је потребно много тога – уџбеници, рачунари, електронске табле, а  да услови које у овом тренутку Влада може да им омогући нису довољни.

Помоћница министра просвете и организатор донаторске вечере, Габријела Грујић казала је да данас више него икада српски народ у јужној покрајини вапи за образовањем, те да „очајнички, али достојанствено зове све остале Србе и пријатеље Срба да помогну у очувању и унапређењу нашег образовног система“.

Српски народ на Косову и Метохији подсећа на потребу да ми, као и наши преци, данас будемо задужбинари и заштитници знања, српске културе, интегритета и континуитета нашег народног бића, казала је Грујић.

Грујић је рекла и да су се на донаторској вечери окупили „посвећени задужбинари, заштитници знања и културе. Она је посебно истакла значај изложбе „Слово ренесансе“ која говори о заштити културног средњевековног наслеђа а која ће после Београда  кренути у Грачаницу и Косовску Митровицу

Грујић је казала да је прикупљено девет милиона, а да је за данас најављена донација још два милиона динара. Она је најавила да ће Донаторско вече 12. фебруара бити организовано у Ужицу, а потом и Новом Саду.

Владика рашко-призренски Теодосије рекао је да деца на Косову и Метохији данас живе и уче у веома отежаним условима и да је њихово образовање примарни задатак  државе и Цркве.

На Косову и Метохији налазе се и неке од наших највећих задужбина, попут Пећке патријаршије, Грачанице…, које су некада биле једини универзитети нашег народа, у којима су се деца учила књизи и васпитавала се, казао је владика Теодосије.

На почетку вечери уприличен је пригодан културно-уметнички програм. Наступили су Дечији хор „Чаролија“, чланови ансамбла „Српски православни појци“, оркестар музичке школе „Стеван Мокрањац“. У оквиру програма представљена је и изложба „Слово ренесансе“, која говори о заштити културног наслеђа на Косову и Метохији.

Једна од компанија која је учествовала у прикупљању средстава је Агромеханика из Бољевца, која производи пољопривредне машине. Та компанија је донирала опрему у високом износу за Пољопривредну школу у Лешку.

Између осталих, у прикупљању средстава учествовали су НИС, компаније у производњи дрвета из ужичког региона, ЈАТ техника и Аеродром, Универеекспорт, Бамби, Горење, Књаз Милош, Уникредит банка, компаније из Севојна, представници текстилне индустрије Кластер.

Осим домаћих, одазвала се и Конфиндустрија, удружење италијанских компанија, које броји око 160 компанија.

Loading