ЋИРИЛИЦА | LATINICA

За полагање пријемног испита за специјализована ИТ одељења пријавило се 2.537 ученика

За полагање пријемног испита за специјализована ИТ одељења наредне школске године пријавило се 2.537 ученика, што чини приближно 4 % укупног броја ученика који ће уписати средње школе. Број пријављених увећан је скоро пет пута у односу на прошлу годину, када се пријавило 556 ђака.

На пријемном испиту, који је заказан за 3. јун 2018. године, полагаће се задаци из математике средњег и напредног нивоа, док се за припрему користе збирке за полагање завршног испита.

У зависности од резултата пријемног испита, могуће је да ће наредне школске године бити уписана и три ИТ одељења на језицима националних мањина, обзиром на то да су се за полагање пријемног пријавило и 76 ђака припадника мађарске и словачке националне мањине.

Ученици који заврше четири године школовања у овим одељењима, стећи ће сва неопходна знања и вештине која ће им отворити врата ИТ индустрије. Биће и одлично припремљени за наставак школовања на неком од факултета или виших школа ИТ усмерења. Поред тога, добиће и широко гимназијско знање које им омогућује да, уколико желе, наставе своје школовање у неком потпуно другом правцу.

ИT одељења имаће максимално по 20 ученика који се на часовима информатичких и програмерских предмета деле на групе.  Све гимназије су опремиле кабинете за информатику, наставнике информатике очекују обуке за нове предмете док ученицима није потребна додатна ИТ опрема нити улагање у ученички материјал.

Према последњим истраживањима, у Србији се на тржишту појави око 1.500 нових квалификованих ИТ радника сваке године. Потребно је повећати тај број најмање 5 пута, на преко 7.000 радника годишње, како би извозни циљеви били достигнути. Овај сектор у Србији тренутно запошљава око 20.000 радника а просечна плата у овом сектору виша је него у другим привредним гранама.

Loading