ЋИРИЛИЦА | LATINICA

За унапређивање образовања Рома и Ромкиња

Mинистар просвете, науке и технолошког развоjа др Срђан Вербић говорећи о образовању Рома и Ромкиња навео је да је циљ да сви на подједнак начин одлучуjу о своjоj кариjери, самостално донесе одлуке и имаjу подједнаку шансу за запошљавање jедног дана, али да нам предстоји још доста посла .

„Oно што jе пред нама jе да се позабавимо мало више дискриминациjом у образовном  систему, jер чак и афирмативне мере за упис Рома представљаjу одређену врсту дискриминациjе“ рекао jе Вербић на отварању конференциjе „Системи подршке за унапређење образовања Рома и Ромкиња“. 

Министар је истакао да су у образовни систем системски укључени педагошки асистенти као подршка образовању Рома, да је планирано и отварање лектората за ромски језик на Филолошком факултету. Oн jе наjавио и да ће до краjа ове године радна група, коjа на томе ради, ће донети правилник о препознавању дискриминациjе у образовном систему.

„Исто тако ћемо имати и правилник за афирмативне мере за укључивање Рома у образовни систем“, рекао jе Вербић.

На конференцији је говорила и потпредседница Владе Србиjе и министарка грађевинарства, саобраћаjа у инфраструктуре Зорана Mихаjловић оцењуjући да образовање jесте кључ решавања свих проблема и да статистика о инклузиjи Рома мора да се поправи.

„Према статистици само jедан одсто Рома и Ромкиња завршава више и високе школе, а 87 одсто њих углавном има основно образовање или ниже од тога. Не можемо да се помиримо са чињеницом да само jедан одсто Рома и Ромкиња данас има више и високе школе. Tо мора да се мења, мењаћемо кроз стратегиjу и кроз наше конкретне акциjе коjе спроводимо. Oбразовање jе само jедан део тог процеса, али веома важан у односу на све друге процесе“, рекла jе Mихаjловић.

Наводећи да jе циљ да се кроз образовање помогне Ромима и Ромкињама, она jе истакла да држава жели да их види у школама, да школе заврше и да се укључе у друштвени и политички живот и на местима где се управља и где се одлучуjе.

Шеф политичког сектора Делегације Европске уније у Републици Србији Лука Бакони истакао је да је инклузивно образовање основа за пуно социјално укључивање Рома и Ромкиња. Он је навео да ЕУ издваја финансијска средства као подршку за образовање Рома и да се залаже за различите активности за побољшање положаја Рома и да ће ЕУ и даље наставити да пружа подршку. На конференцији су се обратили и Сузана Пауновић, директор Канцеларије за људска и мањинска права и Витомир Михајловић, председник Националног већа ромске националне мањине.

Loading