ЋИРИЛИЦА | LATINICA

За већу безбедност у школама

У циљу безбедности и заштите ученика у школама министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, градски менџер Горан Весић и чланица градског већа задужена за образовање Тања Поповић посетили су данас Основну школу „Свети Сава“ у Младеновцу.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је рекао да су, осим видео надзора који је „огромна помоћ“, за безбедност у школама важни и добро дежурство наставника, као и брига директора и наставног особља.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је да важни  и превенција и едукативна предавања, прецизиравши да је у 2015. години одржано 3.280 таквих предавања, рекао да ће их ове године бити још више.

„На тај начин хоћемо да укажемо да се тако најефикасније бори и против насиља и против свих оних лоших ствари које децу могу да затекну у школама“, поручио је министар Стефановић . У складу са могућностима полиције биће повећан и број школских полицајаца, рекао је он и додао да већ сада око 370 школских полицајаца делује на територији најугроженијих школа.

„Наравно да ћемо се трудити да кроз оштрији рад саобраћајне полиције покажемо свима да морају да поштују ограничење брзине у близини школа“, навео је Стефановић. Он је подсетио на то да је школа „Свети Сава“ у Младеновцу реконструисана.

„Мислим да је то веома добро зато сто смо на такав начин показали да бринемо о свакој школи једнако без обзира да ли се она налази у центру Београда, Младеновцу или било где у Србији“, поручио је Стефановић.

Градски менаџер Горан Весић се у име Града Београда захвалио министрима Стефановићу и Шарчевићу што су обишли школу „Свети Сава“ јер то, како је додао, показује колико им је важна безбедност ученика“.

„Министар Шарчевић је рекао да је 85 одсто школа у Београду покривено камерама. На нама је да и ових 15 одсто школа покријемо камера и да омогућимо полицији да боље ради и на нама је да, заједно са МУП-ом и Министарством просвете радимо на томе да се побољшају услови у школама „, рекао је Весић. Како је додао, Град Београд ће на предлог министра Стефановића урадити пројекат обнове школске сале у школи „Свети Сава“ која није била обновљена приликом реконструкције те школе.

МУП Србије ће, кроз програме које спроводи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, Министарством просвете, Градом Београдом и другим институцијама настојати да сваку школу покрије видео надзором и да их повеже са полицијским станицама.

Loading