ЋИРИЛИЦА | LATINICA

За висину школарина на факултетима надлежне су високошколске установе

Поводом протеста групе студената који захтевају да се смање школарине на факултетима за 30 одсто,  Министарство просвете, науке и технолошког развоја поново подсећа да саме високошколске установе одређују висину школарина, као и  да је Министарство у априлу ове године препоручило факултетима да размотре могућност смањења школарина у складу са својим могућностима.

Министарство у складу са својим законским овлашћењима може само да препоручи да се смање школарине, што је већ урадило. За износ школарина на факултетима надлежне су саме високошколске установе и о томе одлуку не може да донесе Министарство просвете, науке и технолошког развоја, јер би то представљало кршење аутономије високошколских установа.

Министарство је, у складу са  својом надлежношћу обезбедило да број буџетских студената буде на прошлогодишњем нивоу.

Представници ресорног Министарства имају редовне састанке са представницима СKОНУС-а и СKАССА о свим питањима важним за услове студирања у време пандемије Kовид 19.  Студенти би требало да све своје захтеве усмере ка саветима високошколских установа и да преко својих легално изабраних студентских представника постигну договор са управама установа о могућем смањењу школарина.

Loading