ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Захвалност за успешно реализовану наставу на даљину

Министар Младен Шарчевић и запослени у Министарству просвете, науке и технолошког развоја се на крају наставног дела школске 2019/20. године захваљују свим учесницима образовног процеса који су омогућили спровођење наставе у ванредним околностима.

Имајући у виду да настава на даљину претходно није пилотирана, већ су је околности наметнуле као једино могуће решење за успешно окончање школске године, резултати су изненађујуће добри. О томе говори чињеница да је на све доступне начине реализован наставни план и да је наставом на даљину била обухваћен аготово цела школска популација, док је за врло мали број ученика обезбеђен алтернативни начин рада.

Најмлађи ученици су поред коришћења дигиталних платформи за учење и дигиталних начина комуникације, у највећем броју (95%) пратили наставу која је емитована преко телевизијских канала. РТС (2. и 3. канал, РТС Планета, Моја школа РТС), РТВ (2. канал) и многе локалне телевизије су емитовале часове на српском језику као и едукативне прилоге и часове намењене ученицима који прате наставу на језицима националних мањина: ТВ Врање, ТВ Бујановац (RTV SPEKTRI), ТВ Прешево (RTV ALDI, РТВ Прешево), Санџак телевизија, РТ Цариброд, РТВ Панон, РТВ ОК Ковачица, РТВ Панчево, ТВ Банат, ТВ Петровец, РТВ Стара Пазова, ТВ Коперникус. Овим су телевизије омогућиле велики обухват деце наставом на даљину и обезбеђивање права на образовање свих. Захваљујемо се свим директорима поменутих ТВ кућа и станица, уредницима, сниматељима и комплетном техничком особљу које је учествовало у продукцији ТВ часова, као и националним саветима националних мањина који су своје сајтове, You tube канале и друге ресурсе ставили у службу образовања.

Ученици старијих разреда и средњошколци су чак 99,4% учествовали у интерактивнијим облицима наставе захваљујући бесплатним дигиталним платформама које су стављене на располагање школама. Захваљујемо се  компанијама Microsoft, Comtrade, Huawei, Viber, Zoom као и мобилним оператерима који су обезбедили бесплатне интернет минуте за коришћење ових платформи, али и уређаје и СИМ картице за ученике који нису били у могућности да прате ове садржаје: МТС Телеком, Теленор, ViP. Значајну техничку, логистичку подршку и уређаје за реализацију онлајн наставе, а потом и пробног завршног испита(онлајн) су пружили Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе РС, Comtrade и Huawei.

УНИЦЕФ је обезбедио средства за куповину софтвера неопходног за снимање часова од куће, а значајна је и подршка у припреми материјала који су путем РТС-а емитовани за предшколце. У сарадњи са МПНТР-ом је реализован оперативни план за подршку предшколским установама и родитељима предшколаца у време ванредног стања.

Свој допринос су дале и друге међународне организација које су обебедиле бесплатне online обуке за запослене у просвети и/или обезбедиле материјале едукативног карактера намењене предшколској или школској деци и њиховим родитељима, као што су Светска Банка, Save the Children, Pestalozzi Children’s Foundation, Microsoft…

Велику захвалност дугујемо свим просветним радницима, наставницима, стручним сарадницима и директорима школа, који су се прилагодили захтевима новонастале ситуације и посвећено и стручно реализовали наставу на даљину, пружајући подршку ученицима у учењу, које се одвијало у значајно измењеним околностима. И овог пута се показало да је успешност образовно-васпитног процеса немогућа без квалитетног сарадничког односа са родитељима, који су у овој ситуацији пружили подршку не само својој деци да одоговоре на захтеве дигиталне комуникације, већ и самом начину рада, показујући разумевање за све почетничке мањкавостии тешкоће овог вида наставе, који су у оваквим околностима били неминовност.

Посебну захвалност, којој надамо се, се придружују сви просветни радници и родитељи, дугујемо наставницима који су у безбедносно ризичним околностима, добровољно узели учешће у снимању предавања која су емитована преко телевизијских канала. Њихова спознаја потреба система, одговорност и ентузијазам су вредни сваке похвале!

Мање видљиви али не и мање вредни учесници овог процеса су били и просветни саветници из школских управа, запослени у ЗВКОВ-у и ЗУОВ-у, као и у самом МПНТР-у, који су били идејни творци, носиоци и координатори већине наведених активности.

На крају, захваљујемо се свим ученицима и студентима, уз пуно разумевање за непријатности које су имали везано за саму епидемиолошку ситуацију, али и за потешкоће приликом наставе на даљину, који су успели не само да искористе него и да додатно унапреде своје дигиталне компетенције, да савладају страх и отпор према новом начину рада, одговоре на своје школске обавезе и наставе процес учења који ће, надамо се, резултирати и очекиваним постигнућем на крају ове школске године.

Осмацима и матурантима желимо много успеха на испитима, а свим ученицима да се након завршетка школских обавеза одморе и  уживају у предстојећем летњем распусту!

Loading