ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Зајечар: побољшан материјални положај школа

Министар  просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Зајечар и разговарао са представницима локалне самоуправе, обишао Техничку школу и Основну школу „Љубица Радосављевић Нада” и одржао Актив директора предшколских установа, основних и средњих школа Зајечарског округа.
На састанку са министром Велимир Огњеновић, председник привременог органа Града Зајечара,  указао је на потребу увођења дуалног образовања пре свега у области текстилне индустрије. Локална самоуправа започела је преговоре са једним инвеститором из Турске али да би он отворио погон у Зајечару потребно је да имамо довољно стручних радника, јер је данашња производња веома модернизована, рекао је Огњеновић. Говорећи о стању у образовању Огњеновић је  истакао да се преузимајући власт 2013. године суочио са огромним дуговима за просвету који су настали, као последица неодговорности претходне власти која годинама није измиривала обравезе,  већ је гомилала дугове.
Министар је похвалио напоре градских власти које су учини како би бројне школе изашле из блокаде. ” Школе у Зајечару су годинама запостављана до те мере да Знам да и сада има проблема са исплатом превоза и јубиларних награда, али локални буџет је до сада измирио на милионе дугова, решиће се и преостали проблеми само треба мало времена и разумног договора. Важно је да локална самоуправа одговорно послује”, поручио је министар.  Када је реч о дуалним образовним профилима Шарчевић је поновио да је заједнички рад на плану уписа у средње школе Министарства, привреде и локалних самоуправа управо најбољи пут до образовања за тржиште рада.
Током састанка са директорима образовно-васпитиних установа Зајечарског округа Шарчевић је истакао да су промене у образовању већ почеле и да су сада неопходне измене наставних планова и програма, али и више од 900 правилника. Обилазећи Техничку школу министар се упознао са радовима ученика који похађају креативну радионицу из предузетништва и који остварују значајан успех на такмичењима. На крају посете Зајечару министар је посетио Основну школе „Љубица Радосављевић Нада”, у којој ће ускоро почети комплетна реконструкција посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Loading