ЋИРИЛИЦА | LATINICA

ЗАПОЧЕЛА НЕДЕЉА ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА У СРБИЈИ

Недеља дуалног образовања“, започела је данас конференцијом под називом „Дуално образовање – искуства немачких компанија у Србији“  у организацији Немачко-српске привредне коморе.

„Недеља дуалног образовања“ одвија се под покровитељством Министарства, просвете, науке и технолошког развоја, Привредне коморе Србије и партнера из Привредне коморе Аустрије, Аустријске развојне агенције, Швајцарско-српске привредне коморе и Немачко-српске привредне коморе.

У Србији је тренутно 5.100 младих у систему дуалног образовања, а тренутно је око 880 компанија у процесу акредитације за овај систем образовања, изјавила је на отварању конференције помоћница министра за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић.

Она је том приликом истакла да савремени технолошки развој лежи у компанијама и да је због тога дуално образовање прави пут. Доказ да је квалитет образовног система наше земље на високом нивоу је долазак све више лидерских компанија у Србију, између осталог и лидерске немачке компаније МТУ.

Директор Немачко-српске привредне коморе Мартин Кнап истакао је да овакав систем образовања има корене на немачком говорном подручју, у Немачкој, Аустрији и Швајцарској и да је управо овај модел образовања допринео развоју немачке привреде.

Србија је водећа у региону, када је реч о овом питању. Дуално образовање може да се развија само уз подршку предузећа и владе. Битно је да напоменем да ми не школујемо кадар за немачко тржиште већ за све компаније које послују у Србији, дакле циљ је да млади остану овде, нагласио је Мартин Кнап.

Директорка Центра за дуално образовање Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић подсетила је да је Закон о дуалном образовању почео да се примењује од септембра ове године, а да су иницијативу за увођење дуалног образовања покренуле немачке компаније.

О искуствима немачких компанија говорили су представници Сименс Србија, Контитек Флуид Србија, Бош Србија и Дрекслмајер Србија.

Ове седмице биће организовано неколико конференција, на којима ће се представити и компаније из Швајцарске и Аустрије, које ће изнети своја искуства, заједно с немачким компанијама које послују у Србији.

„Недеља дуалног образовања“ ће трајати до 25. октобра 2019. године.

Loading