ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Започета изградња новог вртића у Пријепољу након 40 година

Министаркa просвете проф. др Славицa Ђукић Дејановић и председник општине Пријепоље Драго Попадић, положили су камен темељац за изградњу новог вртића у оквиру Предшколске установе „Миша Цвијовић “ у Пријепољу, који ће бити изграђен у овом граду након 40 година.
Данас смо овде са посебним разлогом – постављање камeна темељца за нови вртић који ће обезбедити 200 нових места за децу. Стратешки циљ наше државе и Министарства просвете је да образовање буде доступно свима, да услови за учење и рад буду најбољи, програми по којима се ради најсавременији и да обухват деце васпитањем и образовањем буде што већи. Овај циљ достижемо тако што градимо вртиће широм Србије, један од њих је и овај у Пријепољу чију градњу започињемо данас, али и онај у Чачку чију смо изградњу започели јуче“, навела је она.
Министарка је истакла да се изградњом вртића даје допринос пројекту „Скок у будућност 2027. године“.
Нема бољег начина и боље повезаности јединица локалне самоуправе, Министарства просвете и државне политике  него када се на овај начин размишља о деци и стварању што бољих услова за њихово образовање“, рекла је Ђукић Дејановић и додала да је уз то врло важно неговати другарство и различитост посебно у мултинационалним срединама, као што је Пријепоље.
Нови објекат у Пријепољу, према њеним речима,  простираће се на око 1300 квадратних метара и за његову изградњу издвојено је преко 142 милиона динара.
 Наша тежња је да што више деце обухватимо предшколским васпитањем и образовањем, обезбедимо им да уче и расту у подстицајном окружењу “, рекла је министарка и истакла да се посебна  пажња посвећује и квалитету предшколског васпитања и образовања, јер је то основа за успешну будућност.
Према њеним речима, посебно су важне активности и на сталном стручном усавршавању васпитача.
Подршка која је обезбеђена кроз пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, односи се и на јачање знања и вештина васпитача за примену нове програмске концепције „Године узлета“ и ову подршку добили су и васпитачи и запослени у вртићима из Пријепоља“, навела је она.
Пре полагања камена темељца за изградњу новог вртића министарка  је посетила Бродарево и обишла вртић „Срце“, који је адаптиран и опремљен у оквиру  Пројекта и који сада похађа 90 малишана. Она је обишла и ОШ „Светозар Марковић“ у Бродареву.Драго Попадић, председник општине Пријепоље посебно је истакао  подршку Министарства просвете и  Светске банке, који препознају важност улагања у образовање најмлађих.Он је рекао да су деца наша будућност и да је улагање у њихово образовање најважнији корак ка изградњи просперитетног друштва.
Овај вртић  је остварење наших циљева у области образовања и бриге о деци и да сваком детету вртић постане доступан и да добије једнаке услове за предшколски развој“, рекао је он. Додао је да се изградњом овог вртића укида листа чекања.
Министарство просвете у сарадњи са Светском банком у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ спроводи изградњу нових, доградњу, адаптацију и опремање постојећих објеката на територији Србије.  Овим пројектом укупно ће бити обухваћена 23 вртића, а вредност инвестиције је 47 милиона евра.
Loading