ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Започета изградња вртића у Ћићевцу

Министарка просвете проф. др Славице Ђукић Дејановић и председница привременог органа општине Ћићевац Мирјана Кркић положиле су данас камен темељац за изградњу новог вртића у Ћићевцу.  У нови објекат, који ће обезбедити 200 нових места за децу и који ће се простирати на око 1360 м2, биће уложено око 175 милиона динара, а завршетак радова планиран је за осам месеци.

Изградњом новог објекта настављамо са спровођењем наше образовне политике која има за циљ повећање обухвата деце предшколским васпитањем и образовањем. Сматрамо да подршка родитељима, локалној самоуправи, као и нашим најмлађим суграђанима, поготово онима из социјално осетљивих група, уз адекватно васпитања и образовања, представља основ за срећно детињство, а самим тим и бољу будућност“, изјавила је министарка просвете проф. др Славице Ђукић Дејановић.

Председница привременог органа општине Ћићевац Мирјане Кркић изјавила је да се нови вртић гради након 70 година.

Изградња  новог вртића ће потпуно променити слику предшколског васпитања и образовања деце у нашој општини. Највећу корист ће имати наши најмлађи и њихови родитељи, што ће, надамо се, допринети останку младих у Ћићевцу и околини“, рекла је Кркићева и изразила захвалност Влади Србије, Министарству просвете и Светској банци што подржавају ову локалну самоуправу у настојањима да обезбеди добре услове за раст и развој најмлађих суграђана.

Министарство просвете пружа системску подршку унапређивању квалитета система предшколског васпитања и образовања у Србији, већем обухвату деце предшколским васпитањем и образовањем и унапређивању компетенција васпитача. Ова подршка је кроз пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ пружена и Предшколској установи у Ћићевцу и њеним запосленима. Организована је обука за васпитаче, стручне сараднике и директора, као и посета вртићу кластеру у Чачку где су размењивана искуства. Тим за инклузивно образовање вртића прошао је обуку која има за циљ да пружи подршку развијању инклузивне праксе, док је свака васпитна група добила приручнике из едиције “Линије лета” као подршку у квалитетној примени нове програмске концепције „Године узлета“.

Изградња новог објекта део је пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, које Министарство просвете спроводи у сарадњи са Светском банком, а чији је циљ повећање обухвата деце системом предшколског васпитања и образовања кроз изградњу нових и доградњу постојећих вртића. Овим пројектом биће обухваћена 23 објекта у 22 локалне самоуправе која ће обезбедити укупно 11.000 нових места за децу. Овај програм осим проширења капацитета предшколских установа, посебну пажњу посвећује унапређењу знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за око 12.000 васпитача, као и примену Нових основа програма. Укупна вредност пројекта је 47 милиона евра.

Више о Пројекту на www.ecec.mpn.gov.rs.

Loading