ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Затворен Јавни позив Фонда за науку за Програм ИДЕЈЕ

Јавни позив Фонда за науку Републике Србије за подношење предлога научно-истраживачких пројеката у оквиру Програма ИДЕЈЕ званично је затворен 7. октобра.

На овај Програм истраживачи су конкурисали са укупно 915 предлога пројеката. Програм ИДЕЈЕ је до сада највећи програм Фонда за науку са укупним опредељеним буџетом од 24 милиона евра.

У оквиру 915 истраживачких тимова пријављено је укупно 9.096 истраживача.

Научна заједница на позив оваквог обима је чекала још од 2010. године.

Програм ИДЕЈЕ ће омогућити финансирање пројеката који се базирају на изврсним научним идејама, а резултати овог програма ће у будућности имати значајан утицај на целокупно друштво. Научници су се током припреме предлога пројеката суочили сa много изазова. Услед пандемије корона вируса и увођења ванредног стања дошло је до двоструког померања рока за подношење предлога пројеката. За све ово време, због велике заинтересованости научне заједнице, Фонд за науку, чији рад је у надлежности Министарства просвете, науке и технолошког развоја, се максимално ангажовао да свима пружи подршку и припреми научнике кроз отворена врата која су се одржавала онлајт путем система за видео конференцију, а сва питања и одговори су објављивани на сајту Фонда за науку како би информације биле доступне свим истраживачима. Пристигли пројекти су прослеђени на административну проверу испуњености услова програма, након чега следи двостепена евалуација од стране иностраних рецензената.

Hajмањи предложени буџет пројекта је 36.759 евра, а највећи 500.000 евра, док је просечна вредност траженог буџета 264.330 евра.

Носиоци предлога пројеката су истраживачи из научноистраживачких организација из двадесет једног града наше државе, и то: Београд (591 пројекат), Нови Сад (171), Ниш (51), Крагујевац (44), Косовска Митровица (16), Бор (11), Чачак (6), Лесковац (6), Крушевац (3), Нови Пазар (3), Суботица (2), Краљево (2), Јагодина (1), Лепосавић (1), Панчево (1), Смедеревска Паланка (1), Сомбор (1), Сремска Каменица (1), Ужице (1), Врњачка Бања (1) и Зајечар (1).

Из области природно математичких наука стигло је 263 предлога пројеката, из техничко-технолошких наука 276, из (био)медицинских наука 168 и из друштвено-хуманистичких наука 208 предлога пројеката.

Програм ИДЕЈЕ је отворен за основна и примењена истраживања у свим научноистраживачким областима, а има за циљ финансирање пројеката базираних на изврсним идејама, које могу у будућности имати значајни утицај на развој науке и истраживања, привреде и/илидруштва у целини.

О наредним корацима и резултатима евалуације Фонд за науку ће истраживаче обавештавати путем мејла, као и на званичном сајту и мрежама Фонда за науку.

Почетак реализације пројеката се очекује у септембру 2021. године, а одобрени пројекти ће се реализовати у периоду до три године.

Loading