ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Завршен тест из матерњег језика

Завршни испит из матерњег језика за  ученике осмог разреда у Србији одржан је данас у свим основим школама. Полагању теста приступио је 69.726  ученикa.

Према информацијама из школских управа тестирање је протекло у складу са процедуром и без неправилности. У Основној школи „Доситеј Обрадовић“ у Осаоници почетак  испита каснио 54 минута. Кашњење испита ни на који начин није угрозило регуларност, јер су супервизори и дежурни наставници, који су пратили спровођење тестирања радили у пуном саставу и поштовање процедуре.

Упутство за оцењивање теста можете преузети ОВДЕ. A након 15.00 часова материјал ће бити доступан и на сајту www.upis.prosveta.gov.rs.

У четвртак, 15. јуна ученици ће полагати тест  из математике, а у петак 16. јуна 2017. године комбиновани тест са питањима из историје, биологије, географије, физике и хемије. Тестове за полагање завршног испита припремио је Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Ученици на завршном испиту могу остварити укупно 30 бодова, сваки тест носи по 10 бодова, а  успех у школи се бодује  са максималних 70 поена. Броју поена остварених на основу успеха у основној школи и на завршном испиту, додају се бодови са међународних и републичких такмичењa. На основу укупног броја бодова ученици се опредељују за жељене школе.

Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 18., а коначни 23. јуна 2017. године. Попуњавање и предаја листе жеља је 24. и 25. јуна у матичним школама, а упис ученика у првом уписном кругу је  04. и 05. јула 2017. године.

Loading