ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Завршена обнова ОШ ”Краљ Александар Први” у Горњем Милановцу

Завршена је обнова зграде Основне школе ”Краљ Александар Први” у Горњем Милановцу. Свечаности поводом завршетка радова данас су присуствовали  министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић. Школска зграда у потпуности је поплавњена у марту 2016. године. Обновом је обухваћена комплетна санација објекта: уређење зидова, санација кровне конструкције, промена столарије, сређивање фасаде, радови на водоводуј, канализацији, хидрантској мрежи, као и уређење спортског терена.

Много се улаже у образовање и надам се да ће врло брзо све школе у Србији изгледати овако, рекао је министар Шарчевић и нагласио да је изузетно важно то што се  обнове и реконструкције раде темељно и квалитетно. ”На нама је да променимо амбијент и радимо квалитетније”,   поручио је  Шарчевић.

Обнова зграде почела је 31.јануара 2017.године. Вредност радова је близу 11 милиона динара, а обнова је извршена посредством Канцералије за управљање јавним улагањима. Директор Канцеларије Марко Благојевић рекао је да је у овом тренутку у току рад на 86 објеката, образовних и здравствених, широм Србије, док се пројекна документација ради још за 150 објеката. ”Безбедност школа је на првом месту приликом реконтрукције, на другом месту је енергетска ефикасност, док као додатна вредност на крају долази лепота”, нагласио је Благојевић.

Улагање у образовање је инвестиција која се увек исплати,  поручио је председник општине Горњи Милановац Дејан  Ковачевић и истакао да општина у образовање улаже 24 одсто буџета. Иначе, ОШ  „Краљ Александар Први” је школа са најдужом традицијом у Горњем Милановцу. Садашња зграда израђена је 1931. године, а настава се одвија у две зграде, млађи и старији разреди су одвојени.

Министар Шарчевић је током посете Горњем Милановцу обишао Гимназију ”Таковкси устанак” и  разговарао са председником општине   Дејаном Ковачевићем. У разговору са министром Ковачевић је указао да звахваљујући јако добром стању привреде, постоји интересовање за дуално образовање, и додао да је  графичка индустрија  један од приоритета и да су у току договори са Економском школом како би увели графички смер.

 

 

Loading