ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Завршени преговори о посебном колективном уговору за просвету

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и четири синдиката просвете усагласили су текст Посебног колективног уговора за запослене у школама и домовима ученика.

У наредним данима биће прибављено мишљење надлежних институција, као и Владе Републике Србије о тексту овог уговора, а након тога он може бити потписан.

„Задовољан сам што смо постигли компромис о Посебном колективном уговору. У наредним данима усагласићемо и остале елементе споразума о прекиду штрајка. Очекујем да ће се за неколико дана нормализовати настава у школама“, навео је министар просвете, науке и технолошког развоја по завршетку преговора о Посебном колективном уговору.

Осим представника синдиката и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у преговорима су учествовали и представници Министарства финансија, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, као и Агенције за мирно решавање спорова.

Одбор за мирење ове Агенције је по закључењу преговора донео препоруку о начину решавања колективног радног спора. У том документу се препоручује да се Посебни колективни уговор који је у целости усаглашен потпише најкасније до 26. јануара 2015. године. Затим, преопоручује се да се остала питања уреде посебним споразумом који ће такође бити потписан најкасније 26. јануара, као и да се тиме оконча штрајк запослених у просвети.
Нови разговори са представницима синдиката заказани су за среду, 21. јануар.

Loading