ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Завршено прво пробно ПИСА тестирање

Прво пробно ПИСА тестирање данас је одржано у Медицинској школи Звездара. Почетку тестирања присуствовао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. Пробна ПИСА тестирања одржаће се у 41 школи широм Србије а тестираће се читалачка, математичка, научна и, први пут, финансијска писменост.

„Радне групе формиране од стране Националног савета за праћење ПИСА тестирања имају за циљ , између осталог, да формирају базу задатака којима се мере функционална знања ученика, која би била доступна наставницима за употребу у настави“, рекао је министар Шарчевић. Он је нагласио да би ученицима требало  омогућити што веће искуство у решавању овакве врсте задатака, који су слични ПИСА задацима односно да се научено знање може применити а не само репродуковати. Министар је још и додао да се нада  да ће се захваљујући раду тимова који су оформљени за унапређење ПИСА програма следеће године имати много боље резултате.

Пробно ПИСА тестирање се организује да би се провериле метријске карактеристике теста, а евентуални недостаци отклонили пре главног истраживања које ће се одржати почетком априла следеће године.ПИСА је највећа међународна провера знања, која има за циљ промовисање функционалних знања. Овогодишње пробно ПИСА тестирање се обавља електронски захваљујући донаторима који су обезбедили рачунаре на којима ће ученици решавати тестове.

Суштина учествовања Србије у највећој међународној провери квалитета образовања није дефинисање наше позиције у односу на друге државе, него провера функционалних знања наших ученика.

 

 

 

Loading