ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Завршетак реконструкције 51 школе до краја лета

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић изјавио је данас да ће до 1. септембра бити завршена реконструкција 51 школе у Србији, чије финансирање је предвиђено уговором о зајму са Европском инвестиционом банком. Посланици Скупштине Србије расправљали су о потврђивању измена и допуна финансијског уговора Србије и Европске инвестиционе банке за програм модернизације школа, а министар Вербић је навео да је ратификација тог уговора важна да би могла да се повуче следећа транша кредита.

„Тај кредит је преузет 2010. године и добрим делом је већ реализован. Уговорена је реконструкција 51 школе која би требало да буде завршена до краја лета, да 1. септембра ђаци уђу у реновиране школе. Европска банка је тражила ратификацију због буџетског дефицита. Веома је важно да сем захтева за повлачење нове транше имају потврду парламента да стоји иза тог уговора“, рекао је Вербић.

Он је навео да би укупно требало да буде реконструисана 201 школа и додао да су уговори са извођачима радова потписани када је у питању 51 школа.

Изменама тог финансијског уговора, који је потписан 2010. године, предвиђено је да крајњи датум расположивости буде 31. децембар 2016. године.

Укупан инвестициони пројекат покрива шестогодишњи период од 2010. до 2016. године, а очекује се да прва компонента, у оквиру које су основне школе „Војвода Степа” у Кумодражу и „Љупче Николић” из Алексинца, буде завршена до 31. децембра 2015. године, пише у изменама тог финансијског уговора.

Уговором је иначе Србији одобрен кредит од 50 милиона евра за спровођење пројекта повећања понуде и квалитета пред-универзитетског образовања.

Loading