ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Завршна свечаност 84. Вуковог сабора у Тршићу. Отворен Образовно-културни центар ”Вук Караџић”

У Тршићу је данас, у присуству председника Републике Александра Вучића као и министара просвете, науке и технолошког развоја и културе и информисања у Влади Републике Србије Младена Шарчевића и Владана Вукосављевића, одржана завршна свечаност 84. Вуковог сабора.

Александар Вучић је, у беседи на завршној свечаности 84. Вуковог сабора у Тршићу, нагласио да Вук Стефановић Караџић на основу свог целокупног дела може да се стави раме уз раме са Николом Теслом, те да је Сабор у Тршићу данас најважнији скуп у Србији.

Домаћини су рекли да је Вук био велики Европљанин и грађанин света, али је пре свега био велики Србин и када би био у милости и у немилости српских владара, подвукао је Вучић и додао да Вук чак и у време прогона није доводио у питање патриотизам и љубав према Србији.

Вучић је подсетио да је Вук био реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина, а то што је стекао почасне докторате додатно доказује да се радило о великом и генијалном уму. Подвукао је да је немерљив Вуков допринос очувању српског националног идентитета кроз сакупљачки рад, којим је сачувао од заборава славна времена и велике бојеве, наводећи да су језик и писмо конститутивни елемент сваког народа.

Вуков сабор је најстарија културна манифестација у Србији која се одржава од 1933. године, а посвећена је неговању успомене на живот и дело Вука Стефановића Караџића.

У оквиру завршне свечаности 84. Вуковог сабора отворен је Образовно-културни центар „Вук Караџић“. Вишенаменски центар основало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја у циљу организације рада истраживачке станице посвећене филологији и другим друштвеним наукама, научних и образовних скупова, семинара, кампова, радионица као и колонија.

Оквирни програмски документ којим ће бити утврђени циљеви, програмски садржаји и активности Образовно-културног центра ће утврдити радна група коју чине Весна Недељковић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање и професори Филолошког факултета: Александар Милановић, Милош Ковачевић, Вељко Брборић,Рајна Драгићевић и Бошко Сувајџић.

 

Loading