ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Завршни испит пред упис у средње школе почиње сутра

За ученике осмог разреда у Србији, у среду, 15. јуна 2016. године почиње завршни испит пред упис у средње школе. Ђаци, првог дана завршног испита,  од 9 до 11 часова решавају задатке из српског, односно матерњег језика, у четвртак, 16. јуна полажу тест  из математике, а у петак 17. јуна 2016. године комбиновани тест са питањима из историје, биологије, географије, физике и хемије.

Тестове за полагање завршног испита урадио је Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Ученици на завршном испиту могу остварити укупно 30 бодова, сваки тест носи по 10 бодова, а  успех у школи се бодује  са максималних 70 поена. Уукупан број поена остварених на основу успеха у основној школи и на завршном испиту представља коначан број поена на основу којих ће се ученици опредељивати за жељене школе.

Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 19. а коначни 24. јуна 2016. године. Попуњавање и предаја листе жеља је 25. и 26. јуна у матичним школама, а упис ученика у првом уписном кругу је  5. и 6. јула 2016. године.

На завршни испит излазе сви ученици осмог разреда, па и они који су полагали пријемни испит за упис у специјализоване средње школе, као и полазници програма функционалног образовања одраслих.

Loading