ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Завршни испит успешно окончан

Трећи дан завршног испита у основном образовању и васпитању прошао је успешно у свим  школама на територији Републике Србије.  Данашњем полагањем комбинованог теста са питањима из историје, биологије, географије, физике и хемије, ученици осмог разреда завршили су основно образовање и васпитање.

Излазност на испит из комбинованог теста  према подацима из школских управа  је 98,20 одсто.

Решења комбинованог теста, као и Упутство за оцењивање биће приказани  на сајту Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, који је и радио тестове www.ceo.edu.rs

Ученици могу да остваре укупно највише 100 поена на основу успеха на завршном испиту и општег успеха од VI до VIII разреда. Ученици на завршном испиту могу остварити укупно 30 бодова, сваки тест носи по 10 бодова, а  успех у школи се бодује  са максималних 70 поена. Укупан број поена остварених на основу успеха у основној школи и на завршном испиту представља коначан број поена на основу којих ће се ученици опредељивати за жељене школе.

Ове године уведен је и праг уписа у четворогодишње школе. Право на рангирање ради уписа у гимназију и стручну школу у четворогодишњем трајању стичу они ученици  који су укупно остварили најмање 50 бодова.

Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 19. а коначни 24. јуна 2016. године. Попуњавање и предаја листе жеља је 25. и 26. јуна у матичним школама, а упис ученика у првом уписном кругу је  5. и 6. јула 2016. године. Упис ученика у другом уписном кругу је 8. јула 2016. године.

Loading